2013.05.05. 07:50
Majdnem Hungarikum: Somlói galuska
Ez a kitűnő desszert Gollerits Károly ételkreációja, aki 16 évig volt a Gundel-étterem vezető főpincére. Mindig is szerettem használni a Gundel szakácskönyvet, hiszen hagyományos alapreceptek vannak benne, amit fiai Gundel Ferenc és Gundel Imre adott ki 1984ben.
Már akkor is a desszertek csábítottak :) Egy kissé átvariáltam, megköszönve az én big chef barátomnak, akitől a mai napig is sokat tanulok.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojássárgája
- 6 db tojásfehérje
- 6 ek. cukor
- 6 ek. liszt
- 1 tk. sütőpor
- 2 ek. keserű kakaópor
- 2 ek. darált dió
A piskótát a hagyományos módon elkészítjük, a tojássárgát cukorral kikeverjük, a lisztet a sütőporral átszitáljuk, és hozzáadjuk a kikevert sárgájához. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és fokozatosan hogy ne törjük, hozzákeverjük a sárgájához.
A kész masszát 3 részébe osztjuk: egyharmadába belekeverjük a kakaót, másik egyharmadába belekeverjük a diót, utolsó harmadát simán hagyjuk. Tepsibe öntjük, és 165C on megsütjük kb: 15-20 perc alatt.
Természetesen, ha nincs időd, el lehet készíteni előresütött somlói piskótából is, de tény, ezzel sokkal finomabb!
Amíg megsülnek a piskóták, addig elkészítjük a szirupot:
Hozzávalók:
- 1 db citrom reszelt héja, és leve
- 1 db narancs reszelt héja, és leve
- 200 gramm cukor
- 2 ek. rum
- és annyi víz, hogy 200 ml legyen
A citromot és a narancsot alaposan megmossuk és szárazra töröljük, a héját lereszeljük és a levét kifacsarjuk. Egy mércés bögrébe öntöm mindkettőt, és adok hozzá annyi vizet, hogy 200 ml legyen. Majd hozzáadjuk a cukorhoz, és összefőzzük. Mikor langyosra hűlt, hozzáöntöm a rumot.
Ez nagyon fontos, hogy ne spóroljuk ki a rumot !
Következő lépés a vaníliasodó, nos nekem van erre egy egyszerű receptem, íme:
Hozzávalók:
- 4 dl főzőtejszín
- 1 db tojássárgája
- 3 ek. cukor
- 1 evő. kukoricaliszt
- 1 vaníliarúd kikapart belseje, vagy 1 tk. vanília aroma, vagy 1 cs vaníliacukor
Nos, ezt általában duplán készítem el, mert jó gazdagon öntöm meg a piskótákat, de ha neked nincs időd, vagy már nincs energiád ezzel bajlódni, használj nyugodtan hidegen elkészíthető 3 perces vanília pudingport. A cukrot, a tojássárgákat, kukoricalisztet, vaníliát, csomómentesre kikevered, és felforralod míg be nem sűrűsödik. Fürgén kell keverni, különben lekap az alja.
A csokoládéöntethez
Hozzávalók:
- 200 gramm jó minőségű keserű csokoládé
- 2 dl főzőtejszín
- 30 gramm vaj
- 2 ek. rum
az egészet egyneművé olvasztod, hogy szép folyékony legyen.
Szükséges még : - keserű kakaópor
- darált dió
- barack lekvár
- mazsola
- felvert tejszín
És most jön a lényeg, összeállítjuk a sütinket :
Kezdjük a kakaós piskótával, meglocsoljuk sziruppal, megszórjuk a darált dióval, mazsolával, leöntjük vaníliasodóval. A következő réteg a diós piskóta, szintén ugyan így járunk el. Az utolsó a sima vaníliás piskóta, ezt alaposan megkenjük baracklekvárral és megszórjuk kakaóporral.
Dobozba tesszük, jól lezárjuk, majd mehet a hűtőbe minimum egy éjszakára, hogy jól átjárják az ízek !
Tálalás: evőkanállal kiszaggatunk egy szép adagot, tejszínhabot nyomunk a tetejére, és megcsurgatjuk csokiöntettel.
Ajánlok hozzá: Egy finom presszókávét, aminek a kesernyés íze különösen jól harmonizál a Somlói gazdag ízvilágával.
Szólj hozzá!
Címkék: tejszínhab somlói rumos csokiöntet Gundel
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.