Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Ez a kitűnő desszert  Gollerits Károly  ételkreációja,  aki 16 évig volt a  Gundel-étterem vezető főpincére. Mindig is szerettem használni a Gundel szakácskönyvet, hiszen hagyományos alapreceptek vannak benne, amit fiai Gundel Ferenc és Gundel Imre adott ki 1984ben.

Már akkor is a desszertek csábítottak :)  Egy kissé átvariáltam, megköszönve az én big chef barátomnak, akitől a mai napig is sokat tanulok.

image_48.jpg


Hozzávalók a piskótához: 

  • 6 db tojássárgája
  • 6 db tojásfehérje
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 ek. keserű kakaópor
  • 2 ek. darált dió

image_42.jpg

 

 

A  piskótát a hagyományos módon elkészítjük, a tojássárgát cukorral kikeverjük, a lisztet a  sütőporral  átszitáljuk, és  hozzáadjuk  a  kikevert sárgájához.  A tojásfehérjét kemény habbá verjük,  és  fokozatosan hogy ne törjük, hozzákeverjük a sárgájához.

A kész masszát 3 részébe osztjuk: egyharmadába belekeverjük a kakaót, másik egyharmadába belekeverjük a diót, utolsó harmadát simán hagyjuk. Tepsibe öntjük,  és 165C on  megsütjük kb: 15-20 perc alatt.

Természetesen, ha nincs időd, el lehet készíteni előresütött somlói piskótából is, de tény, ezzel sokkal finomabb!

image_43.jpg

Amíg megsülnek a piskóták, addig elkészítjük a szirupot:  

Hozzávalók:

  • 1 db citrom reszelt héja, és leve
  • 1 db narancs reszelt héja, és leve
  • 200 gramm cukor 
  • 2 ek. rum
  • és annyi víz, hogy 200 ml legyen

 

image_44.jpg

A citromot és a narancsot alaposan megmossuk és szárazra töröljük, a héját lereszeljük és a levét kifacsarjuk. Egy mércés bögrébe öntöm mindkettőt, és adok hozzá annyi vizet, hogy 200 ml legyen. Majd  hozzáadjuk a cukorhoz, és összefőzzük. Mikor langyosra hűlt, hozzáöntöm a rumot.

Ez nagyon fontos, hogy ne spóroljuk ki a rumot !

 

 

Következő lépés a vaníliasodó, nos nekem van erre egy  egyszerű receptem, íme:

Hozzávalók: 

  • 4 dl főzőtejszín
  • 1 db  tojássárgája
  • 3 ek. cukor
  • 1 evő. kukoricaliszt
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje, vagy 1 tk. vanília aroma,  vagy 1 cs vaníliacukor

image_50.jpg 

Nos,  ezt általában duplán készítem el, mert jó gazdagon öntöm meg a piskótákat, de ha neked nincs időd, vagy már  nincs energiád ezzel bajlódni, használj nyugodtan  hidegen elkészíthető 3 perces  vanília pudingport. A cukrot, a tojássárgákat, kukoricalisztet, vaníliát, csomómentesre kikevered, és felforralod míg be nem sűrűsödik. Fürgén kell keverni, különben lekap az alja.

 

A csokoládéöntethez

Hozzávalók: 

  • 200 gramm jó minőségű keserű csokoládé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 30 gramm vaj
  • 2 ek. rum

 

az egészet egyneművé olvasztod, hogy szép folyékony legyen.

image_45.jpg

 

Szükséges még : - keserű kakaópor

                            - darált dió

                            - barack lekvár

                            - mazsola 

                            - felvert tejszín 

És most jön a lényeg, összeállítjuk a sütinket : 

 

Kezdjük a kakaós piskótával, meglocsoljuk sziruppal, megszórjuk a darált dióval, mazsolával,  leöntjük vaníliasodóval. A következő réteg a diós piskóta, szintén ugyan így járunk el. Az utolsó a sima vaníliás piskóta, ezt alaposan megkenjük baracklekvárral és megszórjuk kakaóporral.

Dobozba tesszük, jól lezárjuk, majd mehet a hűtőbe minimum egy éjszakára, hogy jól átjárják az ízek !

image_47.jpg

Tálalás: evőkanállal kiszaggatunk egy szép adagot, tejszínhabot nyomunk a tetejére, és megcsurgatjuk csokiöntettel.

image_49.jpg

Ajánlok hozzá: Egy finom presszókávét, aminek a kesernyés íze különösen jól harmonizál a Somlói gazdag ízvilágával.



A bejegyzés trackback címe:

http://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr925241738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.