2014.12.20. 11:51
Karácsonyi Zserbó (az-az Margit néni zserbója)
Margit néni zserbó receptjét a barátnőmtől kaptam már évekkel ezelőtt, de persze, mint oly sok cetli ez is bekerült a "sutba". Viszont néhány héttel ezelőtt, rendszerezés alá kerültek a receptek, és legnagyobb örömömre végre rátaláltam, és el is határoztam, hogy az idén az Ő zserbója kerül a karácsonyi asztalra.
Hozzávalók:
(Tepsi méret28X38cm)
750 gramm liszt
késhegynyi szódabikarbóna
250 gramm margarin (ebben az esetben Rama)
150 gramm porcukor
3db tojássárgája
3dl tejben
1csomag száraz élesztőt felfuttatni
Hozzávalók a töltelékhez:
1 üveg sárgabaracklekvár, lehetőleg házi (vagy bármilyen savanykás íz amit szeretünk)
300 gramm dió darálva
150 gramm porcukor
1csomag vaníliás cukor
0.5 dl sütőrum
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, addig összemorzsoljuk a margarint a liszttel szódabikarbónával, majd jöhet hozzá a tojások sárgája és a felfutott élesztő. Ütemes mozdulatokkal rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Négyfelé osztjuk a tésztát, majd lapokra nyújtjuk. A kipapírozott tepsibe az első lapot belefektetjük, megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukrozott dióval, majd meglocsoljuk rummal, majd így folytatjuk tovább a rétegeket.
Mikor a 4.lapot is ráhelyeztük, egy órát kelesztjük meleg helyen (ez nálam a radiátor teteje).
Miután megkelt, tehetjük az előmelegített sütőbe kb:170-180-Cra (ez nálam 3-as gáz fokozat) kb: 35-40 percre.
(Míg szép aranybarna nem lesz illetve, már nem ragad a fogpiszkálóra). Tűpróba ajánlott!
Csokimáz elkészítése:
100 gramm csokoládét 4 evőkanál vízzel 30gramm vajjal összemelegítünk, majd gyorsan a kész sütink tetejére öntjük, és forró kenőkéssel elsimítjuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.