A  Díjnyertes Eper-Tornyocskák!

 

Szeretném közre adni ennek a finom könnyū krémes és nem utolsó sorban díjnyertes sütikének a receptjét ami:  2019 Május 11.én a X. Gasztronómiai Fesztivál elsõ helyezetje volt Szigetszentmiklóson.

 

 img_0383.jpg

 

Hozzávalók:

 

10 db 6cm átmérõjū és 6cm magas tálalógyürū

1 kg friss eper

1 csomag liofilizált eper

500 gram Szarvasi mascarpone ( de bármilyen lehet amit kedvelsz)

500 gramm landliebe epres gyümölcs joghurt ( de bármilyen lehet amit kedvelsz)

200ml Hu-la-la  növényi tejszín (de bármilyen jó)

1-2 Ek porcukor (ízlés szerint)

1 csomag Dr Oetker zselatin fix

1 csomag Dr Oetker  piros zselatin

2 csomag Gyõri Zabfalatok

100 gramm vaj

1 Tk vanillia aroma

 

Elkészítése az alsórésznek:

 

a zabfalatokat aprítóval  összeaprítom a vajat megolvasztom  és 1 tk vanillia aromat hozzá keverem az egészet jól összedolgozom és egy tortaforma aljába nyomkodom majd elõmelegített sütõbe 180C-on 15perc alatt készre sütöm.

langyosra hütöm és kiszúrom köralakra hogy illeszkedjen a 6cm-es tálalógyürü aljába. Teljesen kihütöm.

Felszeletelem a friss epret (legjobb a közepes méretü).

Az összes tálalógyürūt vékonyan kiolajozom az aljára illesztem a kihült kekszes alapot és körbe rakom eperszeletekkel a formát.

 

 Elkészítése a krémnek:

A  mascarponét  , joghurtot és a porcukrot egy tálba simára kevered,  mikor ez megvan hozzáteszed a zselatin fixet és simára kavarod. Felvered a Hulalát kemény habbá és  ebbõl kb. 2 púpos evõkanálal beleteszel. Óvatosan vegyítsd össze ne törjön a krém.

Nyomózsákba teszed és az elõkészített tálalógyürūbe nyomod úgy, hogy az eper széleit befedje (ne maradjon buborék benne ) 

A piros zselatint leirás szerint elkészíted és 2-3 teáskanálkával lezárod a tetejét , a zselatin megdermedése elött szorjuk rá a liofilizált eper darabkákat.

Tálalásig  a hütõbe tartjuk majd  ügyesen kicsúsztatjuk a formából. 

Jò étvágyat kívánok !  

 

img_0332.JPG

 

 UI: Köszönöm a családomnak a sok-sok biztatást, hogy hittek bennem  és nem utolsó sorban a szurkolást :-) 

 

 

 

11119357_991736530839457_1558867428_n_1.jpg

 

Ezt a csodálatos desszertet először egy fogadáson ettem , később addig nyaggattam a chefet amíg elárulta a receptet :))  elképesztően finom  és mivel nem tartalmaz lisztet és a cukrot kicseréltem gyümölcscukorra, akár  diéta esetén is  lehet (no jó, ez némi túlzás :))  készíteni, és fogyasztani. 

 photo_1-1_7.JPG

 

Hozzávalók:

 

375 gramm Philadelphia sajtkrém (ez 3doboz X 125gramm)

1 doboz sűrített , cukrozott tej (397gramm)

5 db tojás (L)

200 gramm  cukor  (ebben az esetben gyümölcscukor)

2 tk vanília aroma

(szükségünk lesz még vízfürdőre, amibe belefér a tepsink,  és egy turmix masinára :

 


 



 

Elkészítése:

 

A cukrot  aranybarnára  olvasztjuk ,majd átöntjük a sütőformánk aljába (hiszen ez kerül majd a sütink tetejére )

Következő lépés, fogjuk a turmix masinánkat és bele a sajtkrémet, az egész tojásokat, a sűrített tejet  és a vanília aromát. Néhány percig turmixoljuk majd mikor egynemű ráöntjük az olvasztott cukorra ami azóta kissé meghűlt a sütőformában.

A megtöltött formánkat,  beleültetjük a vízfürdőbe (ami természetesen meleg) és már is mehet az előmelegített sütőbe  200C-on  (ez az én gázsütőmön 4-es fokozat) 50-55 percig sütjük.

itt láthatjátok:photo_16.JPG

 

Miután megsült, hagyjuk langyosra kihűlni majd egy éles késsel óvatosan körbevágjuk  teszünk egy tányért a tetejére és egy mozdulattal átfordítjuk. 

Legyen türelmünk teljesen kihűteni, mert sokkal szebben szeletelhető , díszíthetjük bogyós gyümölcsökkel vagy pirított mandulával, de így is csodálatosan finom , hisz a karamell megadja az extra fincsi érzést!!!

 

11253878_991736527506124_2060032260_n.jpg

 

Ui: Köszönet T. Tamás Chef Úrnak a kitűnő receptért :)

photo_15.JPG

 

St. Patrik  az írek nemzeti ünnepe. Március 17.én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint St. Patrik meghalt. 

Szent Patrik napja eredetileg katolikus ünnep volt, aztán a világban szétszórt írek összetartozásának, és a nemzeti büszkeségük megélésének napja, végül egy remek alkalom lett arra, hogy mindenki bulizzon, felfedezze magában az ír lelket, és ennek örömére zöldbe öltözzön és komolyabb mennyiségű sört töltsön magába.

Ennek tiszteletére készítem el ma az Ír szódakenyeret ami egy nagyon kellemes desszert lehet ezen a vidám ünnepen. Ez alkalomból kívánok az Ír barátaimnak :                  

  "Happy St. Patrick day"

 

 

Hozzávalók:     (1bögre = 2,5dl)

 

4 bögre liszt (ebben az esetben  ALFA-MIX)

4 evőkanál cukor

1ek sütőpor

1 bögre tej

 

Elkészítése:

 

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót, margarint. Mikor ez megvan, hozzáadjuk a tejet és a tojást, majd ütemesen gyúrjuk az egészet egynemű tésztává. Én két csinos kis cipót formáztam belőle, az egyiket simára hagytam,  a másikhoz mazsolát gyúrtam hogy egy picit édesebb legyen. Majd vágjunk keresztet a tetejébe, kenjük meg a vajas-tejes keverékkel, és tegyük az előmelegített sütőbe 180-200C fokra (ez nálam 4-es gáz fokozat) kb.45-50 percre míg szép aranybarna nem lesz (tőpróba kötelező).

 

Ui: A hagyomány szerint vajjal és jammal esszük, de szerintem a mogyoróvaj és mogyorókrém sem rontja el :) és persze igyunk hozzá egy pohár Guinnesst ;)

 

"Amerikában viszont, ahol gyakorlatilag mindenki számon tartja családja származását és roppant büszke is erre, az írek ünnepe a nagy amerikai olvasztótégely ünnepévé vált. Az ember ír nemzeti színeket ölt magára, és együtt énekli a Beer-beer-beer-t a többi bulizóval, akik egyébként szintén nem írek. Az útlevelem azt mondja, amerikai vagyok, a szívem azt hogy honnan származom, de a májam azt, hogy én is ír vagyok - szól Szent Patrik napjának mottója.

https://www.youtube.com/watch?v=DJVtFpZl7-Y&index=1&list=RDDJVtFpZl7-Y

 

 

photo_5_8.JPG

photo_4_9.JPG

 

  Ez a sós teasüti recept több helyen is megtalálható, túrópogácsaként is ismerős lehet, de miért ne próbálnánk meg teasütiként elkészíteni, szerintem sokkal finomabb mint a bolti változata, de annyiban megegyeznek, hogy nagyon nehéz nekik ellenállni...
Könnyű elkészíteni, nagyon finom, puha, szinte szétomlik a szánkban. A fantáziánk szerint díszíthetjük a tetejét. Bármilyen alkalomra kiváló, sokak kedvence lehet!

 

 

 

Hozzávalók:

 

500 gramm liszt

500 gramm margarin

500 gramm túró

 1 evőkanál só

1tk  bors 1 tojás a kenéshez

ízesítéshez chilipehely 

 

 

Elkészítése:

A lisztet, margarint, túrót, sót, borsot  egyneművé összegyúrjuk, pihentetjük kb. fél órát a hűtőben. 

Pihentetés után kinyújtjuk kb.1cm-re, megkenjük tojással, megszórjuk chilipehellyel, sajttal  ( vagy köménymaggal, szezámmaggal stb...) 

A sütőnket előmelegítjük 180-200Cra (ez nálam 4-es gázfokozat) kb, 23-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

 

photo_5_7.JPG

 

 "A spanyolok egy újabb formával járultak hozzá a világ fánkkollekciójához. A churros eredetileg a spanyol pásztorok kedvelt eledele volt. A könnyen összeállítható és nyílt láng felett megsüthető sütemény formája a legeltetett Churra birkák szarvára emlékeztette a pásztorokat, így ez után kapta a sütemény a nevét. A churros abban is eltér a legtöbb fánktól, hogy a tésztája úgynevezett égetett tészta. Ezt a tésztát nem szaggatjuk, hanem egy habnyomóval a forró olajba nyomjuk, és az elkészült tésztát fahéjas porcukorral hintjük. A churros nagy népszerűségre tett szert a Dél- és Közép-Amerikában, ahol a fahéjas szórás mellett a töltelékek is megjelentek a churros kínálatban. A sima churrost forró csokoládéba mártva érdemes fogyasztani."

 

 

photo_4-2_4.JPG

 

Hozzávalók: (1bögre =  2,5dl)

 

2 bögre víz

5 ek cukor

1 tk só

4 ek olaj

2 bögre liszt

2bögre  olaj a sütéshez

1 bögre kristálycukor

2 tk fahéj

 

  

 

Elkészítése:

 

Közepes méretű edénybe  vizet, cukrot, sót, és olajat összeforralunk, majd levéve a tűzhelyről hozzákeverjük a lisztet. Takaréklángon egyneművé égetjük.

Serpenyőben olajat hevítünk majd a tésztát habzsákba téve ujjnyi hosszú formákat nyomunk, egy kés segítségével vágjuk méretre.

Aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat, és fahéjas cukorban megforgatjuk még melegen. 

Folyékony csokoládét készítünk és ezzel találjuk (mint látjátok a galériában én Dr.Oetkert olvasztottam forró vízben).

 

photo_5-1_4.JPG 

 

 Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

agigilanyi 2015.02.12. 12:58

"Home made"

 

 

                                           Vaníliás keksz Valentin napra

 

photo_5-2_2.JPG

 

Hozzávalók: (1bögre = 2,5dl)

 

 250 g vaj
 1 bögre porcukor 
 1/3 bögre barna cukor
 1 kk só
 2 db tojás
 2 kk vanília aroma
 1 vaníliarúd kikapart belseje
 4 ek tej
 4 bögre liszt

 

 

 

Elkészítése:

 

A vajat, porcukrot, barna cukrot, sót robotgéppel habosra keverjük. Majd hozzáadjuk a tojásokat, vanília aromát és a  tejet. Mikor a tészta összeállt, visszahűtjük kb. egy órán keresztül hűtőbe tartjuk.

Pihentetés után  átgyúrjuk, fél cm-re nyújtjuk, sütipecsételjük és kiszaggatjuk. 

A sütőt 180-200Cra előmelegítjük  (ez nálam 4-es gáz fokozat) és kb. 12-15 percig sütjük.  Ne barnuljon meg!

 

 

photo_3-3_2.JPG

 

Boldog Valentin napot!  

Ötlet: A vanília aromát lecserélheted mandulára, citromra, fahéjra vagy bármelyik kedvencedre.

Különböző süti pecséteket lehet vásárolni itt:  http://www.edesalmok.hu/top_termekek_180/sutemeny_pecset___made_with_love_2175

 

 " A császármorzsa – Schmarrn neve után kaisersmarni – az osztrák és bajor konyha egyik olcsó, gyorsan elkészíthető fogása volt, mégis császári desszertként lett ismert, mivel ez az édesség Ferenc József császár egyik kedvence volt. Sokféle receptváltozat ismert, ezek közül ez a klasszikus a kedvencünk :) "

Bármikor fogyasztható  reggelire , desszertként vagy uzsira mert az elkészítése nem vesz több időt igénybe mint 15-20perc. 

 

photo_4-1_4.JPG

 

 

Hozzávalók:

 

200 gramm liszt

150 ml tej

3db "L" tojássárgája

3db "L" tojásfehérje habbá verve

2 ek cukor (ebben az esetben, gyümölcscukor)

1 tk vaníliás cukor

3-4 tk vaj a sütéshez 

és bármilyen lekvár ízlés szerint a tálaláshoz

 

 

 

 

Elkészítése:

 

A lisztet a tojások sárgájával, cukorral, vanillincukorral és tejjel sűrű palacsintatésztának kikeverem.
Egy edényben felverem a tojásfehérjét kemény habbá és kanalanként óvatosan, hogy ne törjem, hozzákeverem a tésztához.
Serpenyőbe teáskanálnyi vajat olvasztok és legalább két merőkanál tésztát teszek bele (ez kb, 1-1.5 cm magasra megnövekedhet sütés közben) mikor szépen pirosra sült és könnyű átmozgatni, akkor fordítom meg, hogy mindkét oldala szép aranybarna legyen. Ügyesen egy spatula segítségével apróra szabdalom és már kész is.

Tálalásnál bármilyen lekvárt használhatunk, de én már láttam olyat is aki mogyorókrémmel ette :)

Jó étvágyat !  

 

photo_12.JPG

 

Ui.:  Megemlíteném még Chef Kaldeneker különleges lekvárjait, dzsemjeit amit itt tudtok megnézni ill. megrendelni: http://www.lekvaroshaz.hu/bolt/termekek/dzsemek-zselek

photo_5_3.JPG

 

"Ha azt mondjuk: olasz édesség, akkor bizonyára sokan rávágják: tiramisu! Ha azt kérdezzük: mi a története, akkor már vitát indítunk…

Még az olaszok is bizonytalanok: vannak, akik a XVII. század végére teszik a „születését”, és egy finnyás herceg számára elkészített ételnek vélik. Vannak, akik a XX. század második felére tartják nyilván ezt az eledelt. Sőt! Ha esetleg egy angol társalgópartnerünk is akad e témában, ő valószínűleg azzal érvel majd, hogy nem más ez, mint az ősrégi gyökerekkel bíró angol trifle olaszosított verziója. Az édesség nevét sokféleképpen fordíthatjuk; a „dobj fel”-vagy a „húzz fel”-en át az enyhén erotikusabb áthallású kifejezésekig. Sokan állítják: a kávé és a kakaó diszkrét és mégis meghatározó jelenléte afrodiziákumként is működhet."

 

photo_2-2_2.JPG

 

Hozzávalók:

 

200gramm babapiskóta

250gramm mascarpone

200ml. Hulala (cukrozott)

2 tk. vanillincukor   (aki szereti édesebben tehet bele 4 ek. cukrot)

4 adag feketekávé

 2 kupak mandula aroma (az eredeti recept marsala bort ír)

1-2ek. kakaópor

(2db tojás  ezt én elhagytam!)

 

 

 

 

Elkészítése: 

 

Első lépésként, lefőzöm a négy adag kávét és kihűtöm, hozzákeverem a mandula aromát.

A Hulalát kézi habverővel keményre verem. Következő a mascarpone, vaníliás cukor, (itt lehet édesítőt vagy cukrot is hozzáadni ill. a tojássárgát, ha azzal szeretnéd készíteni!)

Majd a két keveréket összevegyítem (a keményre felvert tojásfehérjét most kevered hozzá,ha szeretnél tojást használni) így egy könnyű kellemes tejszínes sajtkrémet kaptunk.

Nincs más dolgunk mint rétegezni: Az edényünk aljára teszek egy vékony réteg krémet majd a babapiskótákat megfürdetem az aromás feketekávéban (fontos soha ne áztassuk el!)  és kirakjuk a alját vele, aztán a következő réteg a mascarponés krém, majd addig folytatjuk míg elfogynak a hozzávalók, végezetül krémmel befedjük a tetejét és  egyenletesen kakaóport szitálunk rá. Lefedjük és mehet a hűtőbe min.3 órát illetve egy éjszakát pihentetjük érleljük a desszertünket.

 

photo_11.JPG

 

 

 Ui: Jó étvágyat! :) 

 

 

photo_2_1.JPG

 

Szerettem volna valami, hogy is mondják ezt divatos szóval manapság ? : .... "Újragondolt" karácsonyi desszertet készíteni, így pattant ki a fejemből ez a bejgli és flódni ötvözete, ami ízben és harmóniában nagyon hajaz mindkettőre, de mégis más!!! 

 

photo_1-3_1.JPG

 

Hozzávalók: (4 rúdhoz)

 

  • 1kg liszt
  • 500 gramm margarin (Ráma vajas íz)
  • 2 db tojássárgája 
  • 3 dkg élesztő  (vagy 2 csomag száraz élesztő)
  • 3 dl tej
  • 100 gramm cukor
  • csipet só 
  • 1 db tojássárgája,  sütés előtti kenéshez

 

 

Hozzávalók: a töltelékhez

 

  • 500 gramm darált dió
  • 500 gramm darált mák
  • 30 gramm porcukor 
  • 4-4 teáskanál citrom és narancs reszelt héja
  • kb:1-1 dl tej (illetve amíg a töltelék kenhető állagúvá nem válik) 
  • kb: fél üveg fahéjas alma jam  

 

 

  

Elkészítése: 

 

A liszthez adjuk a vajat, cukrot, sót és összemorzsoljuk. Kis fészket készítünk, majd a 2 db tojássárgáját hozzáadjuk. Tejet meglangyosítjuk belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Miután felfutott az élesztőnk, hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Alaposan kigyúrjuk!  Mikor ez megvan, hűvös helyen pihentetjük még fél órát.

Pihentetés után négy részre osztottam.

Cikkenként kinyújtom, széleire mákos tölteléket teszek (kövesd a fotót), majd mindkét oldalát visszahajtom (hogy a "szemformánk"  meglegyen).  A középső mélyedésbe diós tölteléket teszek, majd fahéjas alma jammal fedem be. A két végét felhajtom, és papírozott tepsibe helyezem. 

Megkenem tojássárgájával és pihentetem, sütés előtt még hűvös helyen legalább 30 percet.

A sütőt előmelegítem 170-180C fokra (ez az én gázsütőmön 3-as fokozat)  és kb:35-40 perc alatt készre sütöm.

 

 

photo_5_2.JPG

 

 Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet! 

photo_4_3.JPG

 

Margit néni zserbó receptjét a barátnőmtől kaptam már évekkel ezelőtt, de persze, mint oly sok cetli ez is bekerült a "sutba". Viszont néhány héttel ezelőtt, rendszerezés alá kerültek a receptek, és legnagyobb örömömre végre rátaláltam, és el is határoztam, hogy az idén az Ő zserbója kerül a karácsonyi asztalra.                                                                                   

 

photo_2-3.JPG

 

 

Hozzávalók:

(Tepsi méret28X38cm)

 

750 gramm liszt

késhegynyi szódabikarbóna

250 gramm margarin (ebben az esetben Rama)

150 gramm porcukor

3db tojássárgája

3dl tejben

1csomag száraz élesztőt felfuttatni 

 

Hozzávalók a töltelékhez:

 

1 üveg sárgabaracklekvár, lehetőleg házi (vagy bármilyen savanykás íz amit szeretünk)

300 gramm dió darálva

150 gramm porcukor

1csomag vaníliás cukor

0.5 dl sütőrum

 

 

Elkészítése:

 

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, addig összemorzsoljuk a margarint a liszttel szódabikarbónával, majd jöhet hozzá a tojások sárgája és a felfutott élesztő. Ütemes mozdulatokkal  rugalmas tésztát gyúrunk belőle.

Négyfelé osztjuk a tésztát, majd lapokra nyújtjuk. A kipapírozott tepsibe az első lapot belefektetjük, megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukrozott dióval, majd meglocsoljuk rummal, majd így folytatjuk tovább a rétegeket.

Mikor a 4.lapot is ráhelyeztük, egy órát kelesztjük meleg helyen (ez nálam a radiátor teteje).

Miután megkelt, tehetjük az előmelegített sütőbe kb:170-180-Cra (ez nálam 3-as gáz fokozat) kb: 35-40 percre.

(Míg szép aranybarna nem lesz illetve, már nem ragad a fogpiszkálóra). Tűpróba ajánlott!

 

Csokimáz elkészítése: 

100 gramm csokoládét 4 evőkanál vízzel 30gramm vajjal összemelegítünk, majd gyorsan a kész sütink tetejére öntjük, és forró kenőkéssel elsimítjuk.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása