2014.02.02. 16:31
Aranygaluska
Nagyon szeretem a kelt tésztákat, igazán hagyományos finom telt íz, ami egy tartalmas leves után akár második fogásként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 db tojás
100 gramm vaj olvasztva (a tésztába dagasztva)
4 evőkanál cukor
1 db élesztő (50 gramm) felfuttatva 150 ml langyos tejben 1/2 teáskanál só és 1 evőkanál cukor
8 dl tej (langyos)
100 gramm vaj olvasztva (fürdőnek)
400 gramm dió darálva +3 evőkanál cukor 1 citromhéj reszelve 1 teáskanál fahéj
Elkészítése:
Langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk cukorral, sóval
A lisztet dagasztótálba tesszük, hozzá a tojást az olvasztott vajat, cukrot, és a felfuttatott élesztőt, és a langyos tejjel jól kidagasztjuk. ( Lehet géppel és kézzel is, ki hogy szereti)
Bár én mindig átdagasztom a végén a kezemmel is, mert érezni kell a tészta állagát. Mikor szép fényes, levegős, akkor lezárjuk és meleg helyen megkelesztjük.
Addig előkészíthetjük a diót, ledaráljuk és ízesítjük citrom reszelt héjával,
fahéjjal 2-3ek cukorral.
Mikor a duplájára kelt (Itt már épp majdnem kimászott az edényből :)) egy kanállal a lisztezett deszkára teszem és átgyúrom, majd nyújtom kb 1,5-2 cm-re szaggatom a normál méretű pogiszaggatóval.
Minden egyes korongot megforgatom az olvasztott vajban ( vajfürdőben) és belesorakoztatjuk a tepsibe, mivel ez egy nagy adag, így a tepsim mérete 26 X 36 cm.
Első látásra soknak tűnhet a vaj, de a dió és a tészta mind felszívja. Így aztán finom telt ízű lesz az aranygaluskánk.
megszórom az előkészített dióval, és jöhet a következő réteg amíg el nem fogy a tésztánk. A sütőt előmelegítjük 170-180Cra, ez nálam kb: 3-4-es közötti gázfokozat, és kb:35-40 perc alatt, szép pirosra sütjük!
Íme mikor kijött a sütőből :)
Nincs más dolgunk mint egy fincsi vaníliasodót készíteni, aminek itt találjátok a receptjét:
http://csupasuti.blog.hu/2013/05/05/majdnem_hungarikum_somloi_galuska
Hozzávalók:
- 4 dl főzőtejszín
- 1 db tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 1 vaníliarúd kikapart belseje, vagy 1 teáskanál vanília aroma, vagy 1 csomag vaníliacukor
Nos, ezt általában duplán készítem el, mert jó gazdagon öntöm meg az aranygaluskát, de ha neked nincs időd, vagy már nincs energiád ezzel bajlódni, használj nyugodtan hidegen elkészíthető 3 perces vanília pudingport. A cukrot, a tojássárgákat, kukoricalisztet, vaníliát, csomómentesre kikevered, és felforralod amíg be nem sűrűsödik. Fürgén kell keverni, különben lekap az alja.
Mikor elkészült, szépen megterítünk és élvezzük ezt a finom telt ízű, igazán laktató aranygaluskát, ami bearanyozza a napunkat.
A Facebookon is megtaláljátok az oldalamat. Itt!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.