agigilanyi 2014.02.02. 16:31

Aranygaluska

photo 1-1_4.JPG

Nagyon szeretem a kelt tésztákat, igazán  hagyományos finom telt íz, ami egy tartalmas leves után akár második fogásként  is megállja a helyét.  

IMG_0557.JPG

Hozzávalók:

1 kg liszt

2 db tojás

100 gramm vaj olvasztva (a tésztába dagasztva) 

4 evőkanál cukor

1 db élesztő (50 gramm) felfuttatva 150 ml  langyos tejben  1/2 teáskanál só és 1 evőkanál cukor

8 dl tej (langyos)

100 gramm vaj olvasztva (fürdőnek)

400 gramm dió darálva +3 evőkanál cukor 1 citromhéj reszelve 1 teáskanál fahéj

IMG_0558.JPG

Elkészítése:

 

Langyos tejben az  élesztőt felfuttatjuk cukorral, sóval

A lisztet dagasztótálba tesszük, hozzá a tojást az olvasztott vajat, cukrot, és a felfuttatott élesztőt, és a langyos tejjel jól kidagasztjuk. ( Lehet géppel és kézzel is, ki hogy szereti)

Bár én mindig átdagasztom a végén a  kezemmel is, mert érezni kell a tészta állagát. Mikor szép fényes, levegős, akkor lezárjuk és meleg helyen megkelesztjük.

Addig előkészíthetjük a diót, ledaráljuk és ízesítjük citrom reszelt héjával,

fahéjjal 2-3ek cukorral.

 

IMG_0560.JPG

 Mikor a duplájára kelt (Itt már épp majdnem kimászott az edényből :)) egy kanállal a lisztezett deszkára  teszem és átgyúrom, majd nyújtom kb 1,5-2 cm-re   szaggatom a normál méretű pogiszaggatóval.

IMG_0565.JPG

Minden egyes korongot megforgatom az olvasztott vajban  ( vajfürdőben) és belesorakoztatjuk a tepsibe,  mivel ez egy nagy adag,  így a tepsim mérete  26 X 36 cm.

IMG_0570.JPG

Első látásra soknak tűnhet a vaj, de a dió és a  tészta mind felszívja. Így aztán finom telt ízű lesz az aranygaluskánk.

IMG_0576.JPG

megszórom az előkészített dióval, és  jöhet a következő réteg amíg el nem fogy a tésztánk. A sütőt előmelegítjük 170-180Cra, ez nálam kb: 3-4-es közötti gázfokozat, és kb:35-40 perc alatt, szép pirosra sütjük! 

IMG_0578_1.JPG



Íme  mikor kijött a sütőből :)

IMG_0582.JPG

Nincs más dolgunk mint egy fincsi vaníliasodót készíteni, aminek itt találjátok a receptjét:  

http://csupasuti.blog.hu/2013/05/05/majdnem_hungarikum_somloi_galuska 

Hozzávalók: 

  • 4 dl főzőtejszín
  • 1 db  tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje, vagy 1 teáskanál vanília aroma,  vagy 1 csomag vaníliacukor

image_50.jpg 

Nos,  ezt általában duplán készítem el, mert jó gazdagon öntöm meg az aranygaluskát, de ha neked nincs időd, vagy már  nincs energiád ezzel bajlódni, használj nyugodtan  hidegen elkészíthető 3 perces  vanília pudingport. A cukrot, a tojássárgákat, kukoricalisztet, vaníliát, csomómentesre kikevered, és felforralod amíg be nem sűrűsödik. Fürgén kell keverni, különben lekap az alja.

 

Mikor elkészült, szépen megterítünk és élvezzük ezt a  finom telt ízű, igazán laktató aranygaluskát, ami bearanyozza  a napunkat.

 

A Facebookon is megtaláljátok az oldalamat. Itt!

photo 2-1_5.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr575769956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása