agigilanyi 2013.10.19. 17:02

Amerikai Pite

image_317.jpg
   alma, alma ,alma, és megint alma!!!!!

 

Az idén olyan sok szép almánk termett, így most folytatom tovább az almás sütik "gyártását"......

Bizonyára sokunknak  jutott  eszébe ennek a  pitének a hallatán, az  Amerikai pite című filmvígjáték:)  Sok-sok vidám percet okozva családunknak is, ennek a kedves és vicces vígjátéknak minden egyes perce! Igen, ez az a pite, a klasszikus amerikai nagymamák almás pitéje.

Ez a pite is elképesztően finomságos, az almát a karamellkrém  teszi még különlegesebbé. Már is lássuk a hozzávalókat:

 

image_307.jpg

Hozzávalók: a tésztához

 

  • 270 gramm liszt
  • 150 gramm margarin
  • 1 kávéskanál só
  • 6 evőkanál hideg víz 

image_324.jpg

Elkészítése: a tésztának

 

A hozzávalókat, lisztet, sót, margarint, és az 6 evőkanál vizet összegyúrjuk, hogy a tésztánk szép egynemű legyen.

Kettéválasztjuk, majd a feléből köralakot nyújtunk, és a formába helyezzük. A  tészta másik feléből én téglalapot nyújtottam, ( hiszen úgy is, 1,5-2 cm-es csíkokra vágom majd fel ) és ezzel "rácsozom" be a pite tetejét.

 

 További hozzávalók: 12db alma tisztítva, szeletelve

( tegyük citromos vízbe a meghámozott almákat, amíg nem szándékozzuk még felszeletelni őket, mert így elkerülhetjük az almák barnulását.)

  

 

image_316.jpg


Hozzávalók: a karamell krémhez 

 

  • 100 gramm vaj
  • 0,5 dl víz
  • 100 gramm  fehér cukor
  • 100 gramm barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  •  3 evőkanál liszt

Elkészítése: a karamell krémnek

 

A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a 3 kanál lisztet, továbbá a  fehér és barna cukrot, 1 teáskanál fahéjat, végül  hozzáöntjük a vizet. Ebből egy szép folyékony, csomómentes  karamellt kapunk. A tésztát körbevágom és villával szépen mintákat húzok bele. Különösképpen ügyelve a rácsok találkozásánál.

 

  

image_318.jpg

 Az előkészített formánkat megtöltjük almával, a rácsokat ráillesztjük, és a  karamell krémet próbáljuk a lyukakon keresztül befolyatni az almák közé.

( Nem probléma ha a tészta tetejére is folyik belőle, mivel sülés közben, mint egy kis láva, úgy bugyog fel a tésztára.)

image_319.jpg

 

Kb:180-200C-on  (ez az én gázsütőmön  4-es fokozat)   kb: 45-perc alatt aranybarnára sütjük.

Hagyjuk lehetőleg kihűlni, mert a finomságos forró töltelék, igencsak megégetheti a szánkat!

Miután teljesen kihűlt a piténk, nagyon szépen szeletelhető.

Én öntöttem hozzá egy pohár finom tejecskét, és bizony, kitűnő délutáni uzsonna lett belőle. :)

Jó étvágyat hozzá !

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr825539344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2013.10.19. 20:15:08

Ezek a fajta piték iszonyat jók dehát nem is csoda hiszen az egésznek a 70-80%-a a töltelék
süti beállítások módosítása