2014.09.07. 05:58
Tökös-Mákos Rétes
Tökös-mákos rétest először életemben Zalában ettem, mikor a férjem nagymamája házi rétestésztát készített nekünk tökös-mákos töltelékkel, gondolván a pesti unokák úgysem ettek ilyet mostanában, és milyen jól gondolta, mondanom sem kell, hogy nagyon fincsi volt, még mindig érzem az ízét a számban!
Ugyebár mint írtam, nálam éppen cukkini dömping van, így tök helyett ezt használtam, de mivel ez tökféle, így semmit sem ront az élvezeti értékén. Tulajdonképpen ugyan úgy készül cukkinivel mint tökkel.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap (8lapos)
3db nagyobb méretű cukkini
200 gramm darált mák
2-3 ek porcukor
3evk tejföl
3ek olaj
2tk só
50gramm darált keksz (bármilyen)
Elkészítése:
A cukkinit meghámozzuk, kivájjuk a magját, (ha kisebbek, akkor ez nem szükséges) majd lereszeljük.
Nagyon fontos hogy lesózzuk a cukkinit, majd jól elkeverjük, hogy mindenhol érje a só, kb: 10 percig hagyjuk hogy levet engedjen. Ezután kinyomkodjuk megszabadítjuk a levétől, elég sok levet ereszt, ne lepődj meg :)
A kicsavart cukkinit összevegyítjük a mákkal, cukorral.
A fele vagy is 4 réteslapot kiterítek, megkenem a fél tejföl, fele olaj keverékkel, megszórom kekszmorzsával és ráhelyezem a tökös-mákos keveréket. Felcsavarom és mehet a tepsibe a következővel is ugyan így járjatok el.
Miután ezzel megvagyunk, a tekercs tetejét megkenjük az olajos tejföllel és 180-200C-on sütjük, ez az Én gázomon 4-es fokozat, kb 40-percig sütjük míg szép piros nem lesz.
Hűlés után felszeleteljük, és ha szükséges megszórhatjuk a tetejét még egy kis porcukorral .
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.