2013.12.22. 16:29
Mézeskálcs ízű Bejgli
A nagy kísérlet: A barátnőmnek az az ötlete támadt, hogy készítsünk mézeskalács ízű bejglitölteléket is az idén.
Így összehoztuk ezt a tökéletes mézeskalács tölteléket a nagymamám bejglitésztájához.
Hozzávalók: a bejglitészta receptjéhez (4 rúdhoz)
- 1kg liszt
- 500 gramm vaj
- 2 db tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 100 gramm cukor
- 1 db tojássárgája, fehérje, sütés előtti kenéshez
Elkészítése:
A liszthez adjuk a vajat, cukrot, sót és összemorzsoljuk. Kis fészket készítünk, majd a 2 tojássárgáját hozzáadjuk. Tejet meglangyosítjuk belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Miután felfutott az élesztőnk, hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Alaposan kigyúrjuk! Mikor ez meg van, hűvös helyen pihentetjük még fél órát.
Pihentetés után négy részre osztottam.
Tölthetjük, dióval, mákkal, gesztenyével vagy ebben az esetben mézeskalács töltelékkel. A lényeg, hogy 250gramm tésztához kb, vagy legalább 250 gramm töltelék legyen.
Hozzávalók : a töltelékhez
- 2 csomag teljes kiőrlésű mézes Győri-Édes keksz (180 grammos)
- 1 púpos teáskanál Mézessütemény fűszerkeverék
- 100 gramm cukor
- 2 narancs héja, kifacsart leve
- 100 gramm puha vaj
Elkészítése:
A kekszet ledaráljuk, a mézes fűszerkeveréket hozzáadjuk, majd a cukrot, vajat, a narancs reszelt héjat és levet, amennyit felvesz, hogy egy kenhető massza legyen belőle.
A tésztát kinyújtjuk és rákenjük a tölteléket, a végeit vékonyan felhajtjuk és felcsavarjuk.
Pihentetjük legalább fél órát hűvös helyen, ez idő alatt megkenjük a tojássárgájával, később a fehérjével, és megszurkáljuk villával. A sütőt előmelegítjük 180-200Cra (ez nálam 4-es fokozat) szép pirosra sütjük, kb.30-35 perc alatt.
Még melegében kettévágtam, és azonnal teszt alá vetettem. Őszintén meg kell mondjam: isteni finomra, és különlegesre sikerült a kísérletünk ! :)
Legyen Békés Boldog Ünnepe mindenkinek!
Ui.: Különösen ajánlott ez a töltelék a dió vagy mag allergiákban szenvedőknek!
Szólj hozzá!
Címkék: beigli mézeskalácsízü mêzeskalács mag alergia dió alergia mézeskalácsízü töltelék
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.