photo 3_3.JPG

A nagy kísérlet: A barátnőmnek az az ötlete támadt, hogy készítsünk mézeskalács ízű bejglitölteléket is az idén. 

Így összehoztuk ezt a tökéletes mézeskalács tölteléket a nagymamám bejglitésztájához.

photo 1-1_2.JPG

 Hozzávalók: a bejglitészta receptjéhez (4 rúdhoz)

 

  • 1kg liszt
  • 500 gramm vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 100 gramm cukor
  • 1 db tojássárgája, fehérje, sütés előtti kenéshez

 

 

Elkészítése:

A liszthez adjuk a vajat, cukrot, sót és összemorzsoljuk. Kis fészket készítünk, majd a 2 tojássárgáját hozzáadjuk. Tejet meglangyosítjuk belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Miután felfutott az élesztőnk, hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Alaposan kigyúrjuk!  Mikor ez meg van, hűvös helyen pihentetjük még fél órát.

Pihentetés után négy részre osztottam.

Tölthetjük, dióval, mákkal, gesztenyével vagy ebben az esetben mézeskalács töltelékkel. A lényeg, hogy 250gramm tésztához kb, vagy legalább 250 gramm töltelék legyen.

 

 

photo 3-2_3.JPG

Hozzávalók : a töltelékhez

 

  • 2 csomag teljes kiőrlésű mézes Győri-Édes keksz   (180 grammos)
  • 1 púpos teáskanál Mézessütemény fűszerkeverék 
  • 100 gramm cukor
  • 2 narancs héja, kifacsart leve
  • 100 gramm puha vaj 

photo 1-2_3.JPG

Elkészítése:

A kekszet ledaráljuk,  a mézes fűszerkeveréket hozzáadjuk, majd a cukrot, vajat, a narancs reszelt héjat és levet, amennyit felvesz, hogy egy kenhető massza legyen belőle.

 

photo 4-2_3.JPG

A tésztát kinyújtjuk és rákenjük a tölteléket, a végeit vékonyan felhajtjuk és felcsavarjuk.

Pihentetjük legalább fél órát hűvös helyen, ez idő alatt megkenjük a tojássárgájával, később a fehérjével, és megszurkáljuk villával. A sütőt előmelegítjük 180-200Cra (ez nálam 4-es fokozat)  szép pirosra sütjük, kb.30-35 perc alatt.

photo 4_3.JPG

Még melegében kettévágtam, és  azonnal teszt alá vetettem. Őszintén meg kell mondjam: isteni finomra, és különlegesre sikerült a kísérletünk ! :) 

Legyen Békés Boldog Ünnepe mindenkinek!

 

 

Ui.: Különösen ajánlott ez a töltelék a dió vagy mag allergiákban szenvedőknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr1005700794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása