2014.08.08. 11:41
Málnás-áfonyás pite
Nyáron talán a bogyós gyümölcsök a legkedvesebbek számomra, így nincs olyan hogy ne készítsek belőle /belőlük valami finomságot.
A pitére esett a választásom, annál is inkább, mivel felszerettem volna avatni az új pitesütő tálam.
Hozzávalók:
300gramm zabpehelyliszt (vagy fehér liszt)
2tk sütőpor
100gramm Eritrin (vagy xilit esetleg cukor)
160gramm vaj
1 db citrom reszelt héja, facsart leve
1db tojás
2-3ek. tejföl (ha zsírszegény a tejfölöd, elég 2 evőkanál, ha zsírosabb, akkor 3 evőkanál tejfölre lesz szükséged)
Elkészítése:
A lisztet, sütőport, eritrint, vajat elmorzsoljuk, hozzá a citromhéját és levét, a tojást és a tejfölt . Egynemű tésztát gyúrunk belőle, ( ha szükséges, lisztezzünk alá, hogy ne ragadjon) félretesszük míg elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.
Hozzávalók: a töltelékhez
500gramm málna
400gramm áfonya
3ek kukoricakeményítő
2ek őrölt fahéj
csipet só
3 gramm vaj (rákockázni a töltelékre)
3-4 ek. háztartási kekszmorzsa ( a töltelék alá szórjuk )
Elkészítése: a tölteléknek
A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, rászórjuk a keményítőt, fahéjat, sót, és alaposan összekeverjük, de vigyázva, hogy ne törjük a gyümölcsöket. No ezzel meg is vagyunk .
A tészta felét kinyújtjuk és a formába beleillesztjük, felhúzzuk a széléig. A másik felét később rácsíkozzuk a tetejére.
Beleszórjuk az aljára a háztartási kekszmorzsát, majd ráterítjük az elkészített tölteléket, most tesszük rá a vajat, csak felkockázva ide-oda szétszórva a tetejére (ez majd szépen beleolvad, és hűlés után remekül összefogja a töltelékünket, lehet ezt a "trükköt" alkalmazni bármilyen gyümölcsös tölteléknél) .
A töltelék másik felét kinyújtjuk és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, berácsozzuk vele a tetejét, majd villával lenyomkodjuk körbe a széleit.
Máris mehet az előmelegített sütőbe 180-200C-on (ez nálam 4-es gáz fokozat) kb.40-45 percre.
Félidőnél ránéztem a pitémre, és bizony, a szélei sokkal pirosabbak voltak mint a közepe, így készítettem alufóliából egy rögtönzött "nyakkendőt" , hogy letakarjam vele, ne piruljon tovább .
Mikor elkészült és kihűlt, málnaszörpivel tálaltam és eszegettük a családdal a teraszon ezt a
kellemes nyári gyümölcsös pitét, amit nagy kár lenne kihagyni elhihetitek nekem :)
UI: Természetesen aki nem diétázik, az lecserélheti fehér lisztre és cukorra a hozzávalókat.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.