photo 2_10.JPG

 

Nyáron talán a bogyós gyümölcsök a legkedvesebbek számomra, így nincs olyan hogy ne készítsek belőle /belőlük valami finomságot. 

A pitére esett a választásom, annál is inkább, mivel felszerettem volna avatni az új pitesütő tálam. 

 

photo 4_13.JPG

 

Hozzávalók:

 

300gramm zabpehelyliszt  (vagy fehér liszt)

2tk sütőpor

100gramm Eritrin (vagy xilit esetleg cukor)

160gramm vaj

1 db citrom reszelt héja, facsart leve

1db tojás

2-3ek. tejföl  (ha zsírszegény a tejfölöd, elég 2 evőkanál, ha zsírosabb, akkor 3 evőkanál tejfölre lesz szükséged) 

 

Elkészítése:

A lisztet, sütőport, eritrint, vajat elmorzsoljuk, hozzá a citromhéját és levét, a tojást és a tejfölt . Egynemű tésztát gyúrunk belőle, ( ha szükséges, lisztezzünk alá, hogy  ne ragadjon) félretesszük míg elkészítjük a gyümölcsös tölteléket.

 

 

photo 1_12.JPG

 

Hozzávalók: a töltelékhez

 

500gramm málna

400gramm áfonya

3ek kukoricakeményítő

2ek őrölt fahéj

csipet só

3 gramm vaj (rákockázni a töltelékre)

3-4 ek. háztartási kekszmorzsa ( a töltelék alá szórjuk ) 

 

Elkészítése: a tölteléknek

A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, rászórjuk a keményítőt, fahéjat, sót,  és alaposan összekeverjük, de vigyázva, hogy ne törjük a gyümölcsöket. No ezzel meg is vagyunk .

 

photo 1-1_8.JPG

 

A tészta felét kinyújtjuk és a formába beleillesztjük, felhúzzuk a széléig. A  másik felét később rácsíkozzuk a tetejére.

Beleszórjuk az aljára a háztartási kekszmorzsát, majd ráterítjük az elkészített tölteléket, most tesszük rá a vajat, csak felkockázva ide-oda szétszórva a tetejére (ez majd szépen beleolvad, és hűlés után remekül összefogja a töltelékünket, lehet ezt a "trükköt" alkalmazni bármilyen gyümölcsös tölteléknél) .

A töltelék másik felét kinyújtjuk és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, berácsozzuk vele a tetejét, majd villával lenyomkodjuk körbe a széleit.

 

photo 3-5_2.JPG

 

Máris mehet az előmelegített sütőbe 180-200C-on (ez nálam 4-es gáz fokozat) kb.40-45 percre.

Félidőnél ránéztem a pitémre, és bizony, a szélei sokkal pirosabbak voltak mint a közepe,  így készítettem alufóliából egy rögtönzött "nyakkendőt" , hogy letakarjam vele, ne piruljon tovább .

 

photo 4-1_11.JPG

 

Mikor elkészült  és kihűlt, málnaszörpivel tálaltam és eszegettük a családdal a teraszon ezt a 

kellemes nyári gyümölcsös pitét, amit nagy kár lenne kihagyni elhihetitek nekem :)   

 

photo 2-5_3.JPG

 

UI:  Természetesen aki nem diétázik, az lecserélheti fehér lisztre és cukorra a hozzávalókat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr186504191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása