2013.12.12. 08:04
Lussekatter // Luca macskája :)
Ez a Svéd Luca napi finomság, pár éve szerepel nálunk a sütikéim között. Szinte mindenhol a világon ehhez a naphoz kapcsolódnak hiedelmek, szokások.
Itt tudtok róla olvasni:http: //hu.wikipedia.org/wiki/Luca_napi_szokások
http://hu.wikipedia.org/wiki/Luca_macskája .
Én magam is néhány "eredeti" receptet elolvastam, mire a magamét elkészítettem. Tulajdonképpen egy finom kelt tészta amit gyönyörű sárgára fest a sáfrány, ami kihagyhatatlan, viszont a túrót lehet cserélni krémtúróra vagy tejfölre, vagy ebben az esetben krémsajtra. A legjobb magyar receptet itt találtam: http://palocprovence.blogspot.hu/2009/12/luca-macskai.html
No lássuk az én változatomat :)
Hozzávalók:
- 550 gramm liszt
- 3 gramm szárított élesztő
- csipetnyi só
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál sáfrány, vagy sáfrányos szeklice
- 2,5 dl tej
- 75 gramm vaj
- 100 gramm tejszínes krémsajt
- a tetejére 1 tojás
- a díszítéshez mazsola
Elkészítése:
Kelesztőtálba teszem a lisztet, a félcsomag szárított élesztőt, cukrot, sót, vajat, krémsajtot.
Kevés tejet (kb 50ml) felforrósítok a mikróban, és egy teáskanál sáfrányos szeklicét adok hozzá, hogy jól kioldódjon a szép sárga színe, (természetesen sáfránnyal is készítheted, de ez egy olcsóbb és ugyanolyan megfelelő színt add a sütinknek) ízben nem dominál.
Miután kioldódott a sáfrány színe, beleszűröm a tejbe és fokozatosan összedolgozom a lisztes keverékkel.
Alaposan kidagasztom, lezárom, és meleg helyen hagyom kelni kb35-40 percet amíg a duplájára kel.
Ötlet: Kelesztés előtt mindig nyomok a kelt tésztába egy ujjnyomot :) mikorra ezt kirúgja, akkora tökéletesen megkelt a tésztám.
Mikor megkelt, egyforma kb16 db-ra aprítom, ujjnyi vastag kb35-40cm-es hosszúra sodrom, és mindegyiket egyenként ellenkező irányban, S alakra csavarom fel.
Miután felcsavargattam őket, sütőlapra rendezem, megkenem a felvert tojással és belenyomkodom a mazsolákat vagyis a "szemeket".
Hagyom kb30 percet kelni a sütőlapon. Előmelegített sütőben az én gázsütőmön 4es fokozat kb180C-on 15perc alatt
megsütöm.
Ajánlom:
Nagyon finom kalács reggelire, vagy tízóraira lehet egy forró csokival vagy esetleg egy bögre glöggel ez utóbbit lehet alkohollal vagy alkoholmentesre is készíteni.
A recept itt olvasható:
- 1 l vörösbor
- 8 egész szerecsendió
- 3 fahéjrúd
- 1 teáskanál egész kardamom mag
- 2 evőkanál kristálycukor
- a tálaláshoz
- mazsola
- mandulaforgács
Elkészítése az alkoholos változatnak:
A vörösbort edénybe tesszük, beleszórjuk a cukrot és a fűszereket. Felmelegítjük 75 fokra.
15 percig melegítjük a bort ,de ne forrjon fel, mert az alkohol párologni kezd és veszít az ital az aromájából! Leszűrjük a fűszereket és az italt bögrébe töltjük.
Megszórjuk mazsolával és mandulaforgáccsal, kiskanál kíséretében kínáljuk.
A gyerekeknek szóló változatban a vörösbort, feketeribizli-lére cseréljük!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.