2014.11.11. 15:18
Kelt Sütőtökös Tekercsek
Európába az első sütőtök magokat a spanyol hódítók hozták. Magyarországon a 19. században vált kedvelt zöldséggé a sütőtök, amelynek termesztési hely szerint legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök.
Írhatnám , hogy mennyire egészséges és jó az élettani hatása a sütőtöknek, de tény, hogy ettől kerekebben én sem tudnám megfogalmazni mint ahogy itt rábukkantam szörfölgetés közbe: http://www.sutotok.com/elettani-hatasok
Koránkelő típus vagyok, és mivel ez hétvégén sincs másként, így vasárnap reggel ezzel ébresztettem a családom. Volt is mosolygós ébredés azt mondanom sem kell :)
Hozzávalók:
1kg liszt (DIABESTAR szénhidrát csökkentett)
1db tojás
200 gramm vaj
100 cukor (gyümölcscukor, fruktóz)
1/2tk só
150 gramm barna cukor
400 gramm sütőtökpüré
2tk fahéj (őrölt)
1tk szegfűszeg (őrölt)
8dl tej
50 gramm élesztő (felfuttatva 2dl tejben,1tkcukor, 1/2tk só)
Elkészítése:
Az élesztőt 2dl langyos sós, cukros tejben meleg helyen (ez nálam a radiátor teteje) felfuttatom,
ez pár perc alatt meg is történik, addig összeállítom a tésztánk többi részét.
Dagasztótálba öntöm az 1kg lisztet (kb. 4ek visszatartok belőle, hogy majd tudjam a deszkát lisztezni vele),
hozzáadom az olvasztott vaj felét, a sütőtökpürét, és a felfutott élesztőt. Majd kb. 8dl langyos tejet fokozatosan hozzáadok, miközben a robotgépem dagasztja.
Kb.20-25 perc dagasztás után, miután az edényfalától már szépen elválik, levesszük a gépről, lefedjük egy folpackal és meleg helyen megkelesztjük.
Nos miután gyönyörűen megkelt (nézzétek milyen szép lett, majdnem kiszaladt az edényből :))
lisztezett deszkán kinyújtjuk kb: 1-1,5cm szélesre, megkenjük az olvasztott vajunk másik felével.
Keverőedénybe tesszük a barna cukrot, fehér cukrot, fahéjat, szegfűszeget, szárazon összekeverjük és egyenletesen a vajas kinyújtott tésztára szórjuk.
Felcsavarjuk, elvagdossuk és kivajazott tepsibe rakjuk.
A sütőnket előmelegítjük 180-200C-ra (ez nálam 4-es fokozat) amíg felmelegszik a sütőnk, addig hagyjuk kelni a csigákat meleg helyen.
Kb.30-35 perc sülés után már kész is.
Csodálatosan szép aranysárga, puha, fahéjtól illatozó sütőtökös csiga:)
Fogyaszthatjuk egy pohár tejjel, kávéval vagy teával reggelire vagy uzsira.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Szólj hozzá!
Címkék: csiga fahéj tekercs sütötök szegfüszeg illatozó
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.