photo 1-5_6.JPG

 

Európába az első sütőtök magokat a spanyol hódítók hozták. Magyarországon a 19. században vált kedvelt zöldséggé a sütőtök, amelynek termesztési hely szerint legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök.

Írhatnám , hogy mennyire egészséges és jó az élettani hatása a sütőtöknek, de tény, hogy ettől kerekebben én sem tudnám megfogalmazni mint ahogy itt rábukkantam szörfölgetés közbe: http://www.sutotok.com/elettani-hatasok 

Koránkelő típus vagyok, és mivel ez hétvégén sincs másként, így vasárnap reggel ezzel ébresztettem a családom. Volt is mosolygós ébredés azt mondanom sem kell :)  

 

 

photo 1_17.JPG

 

Hozzávalók:

 

1kg  liszt (DIABESTAR szénhidrát csökkentett)

1db  tojás

200 gramm vaj

100 cukor (gyümölcscukor, fruktóz) 

1/2tk só

150 gramm barna cukor

400 gramm sütőtökpüré

2tk fahéj (őrölt)

1tk szegfűszeg (őrölt)

8dl tej

50 gramm élesztő (felfuttatva 2dl tejben,1tkcukor, 1/2tk só)

 

 

photo 5_12.JPG

 

Elkészítése: 

 

Az élesztőt 2dl langyos sós, cukros tejben meleg helyen (ez nálam a radiátor teteje) felfuttatom,

ez pár perc alatt meg is történik, addig összeállítom a tésztánk többi részét.

 

 

photo 3-1_11.JPG

 

Dagasztótálba öntöm az 1kg lisztet (kb. 4ek visszatartok belőle, hogy majd tudjam a deszkát lisztezni vele),

hozzáadom az olvasztott vaj felét, a sütőtökpürét, és a felfutott élesztőt. Majd kb. 8dl langyos tejet fokozatosan hozzáadok, miközben a robotgépem dagasztja.

Kb.20-25 perc dagasztás után, miután az edényfalától már szépen elválik, levesszük a gépről, lefedjük egy folpackal és meleg helyen megkelesztjük.

 

 

photo 1-2_13.JPG

 

Nos miután gyönyörűen megkelt (nézzétek milyen szép lett, majdnem kiszaladt az edényből :))

lisztezett deszkán kinyújtjuk kb: 1-1,5cm szélesre, megkenjük az olvasztott vajunk másik felével.

Keverőedénybe tesszük a barna cukrot, fehér cukrot, fahéjat, szegfűszeget, szárazon összekeverjük és egyenletesen a vajas kinyújtott tésztára szórjuk.

 

photo 3-2_11.JPG

 

Felcsavarjuk,  elvagdossuk és kivajazott tepsibe rakjuk.

A sütőnket előmelegítjük 180-200C-ra (ez nálam 4-es fokozat) amíg felmelegszik a sütőnk, addig hagyjuk kelni a csigákat meleg helyen.

Kb.30-35 perc sülés után már kész is.

 

photo 2-3_10.JPG

 

Csodálatosan szép aranysárga, puha, fahéjtól illatozó sütőtökös csiga:)

Fogyaszthatjuk egy pohár tejjel, kávéval vagy teával reggelire vagy uzsira

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

photo 4-5_3.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr526859133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása