photo 4-2.JPG

Ez a Svéd Luca napi finomság, pár éve szerepel nálunk a sütikéim között. Szinte mindenhol a világon  ehhez a naphoz kapcsolódnak hiedelmek, szokások.

Itt tudtok róla  olvasni:http:  //hu.wikipedia.org/wiki/Luca_napi_szokások 

                                       http://hu.wikipedia.org/wiki/Luca_macskája .

Én magam is néhány "eredeti" receptet elolvastam, mire a magamét  elkészítettem. Tulajdonképpen egy finom kelt tészta amit gyönyörű sárgára fest a sáfrány, ami kihagyhatatlan, viszont a túrót lehet cserélni krémtúróra vagy tejfölre, vagy ebben az esetben krémsajtra.  A legjobb magyar receptet itt találtam:  http://palocprovence.blogspot.hu/2009/12/luca-macskai.html 

No lássuk az én változatomat :)

photo 1.JPG

Hozzávalók:

  • 550 gramm liszt
  • 3 gramm szárított élesztő
  • csipetnyi só
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sáfrány, vagy sáfrányos szeklice
  • 2,5 dl tej
  • 75 gramm vaj
  • 100 gramm tejszínes krémsajt
  • a tetejére 1 tojás
  • a díszítéshez mazsola

photo 3.JPG

Elkészítése:

 

Kelesztőtálba teszem a lisztet, a félcsomag szárított élesztőt, cukrot, sót, vajat, krémsajtot.

Kevés tejet (kb 50ml) felforrósítok a mikróban, és egy teáskanál sáfrányos szeklicét adok hozzá, hogy jól kioldódjon a szép sárga színe,  (természetesen sáfránnyal is készítheted, de ez egy olcsóbb és ugyanolyan megfelelő színt add a sütinknek) ízben nem dominál. 

Miután kioldódott a sáfrány színe, beleszűröm a tejbe és fokozatosan összedolgozom a lisztes keverékkel.

Alaposan kidagasztom, lezárom, és meleg helyen hagyom kelni kb35-40 percet amíg a duplájára kel.

photo 5.JPG

Ötlet: Kelesztés előtt mindig nyomok a kelt tésztába egy ujjnyomot :)  mikorra ezt kirúgja, akkora tökéletesen megkelt a tésztám.

photo 1-1.JPG

Mikor megkelt, egyforma kb16 db-ra aprítom, ujjnyi vastag kb35-40cm-es hosszúra sodrom, és mindegyiket egyenként ellenkező irányban, S alakra  csavarom fel.

image_401.jpg

Miután felcsavargattam őket, sütőlapra rendezem, megkenem a felvert tojással és belenyomkodom a mazsolákat vagyis a "szemeket".

Hagyom kb30 percet kelni a sütőlapon. Előmelegített sütőben az én gázsütőmön 4es fokozat kb180C-on 15perc alatt 

 megsütöm.


image_402.jpg

Ajánlom:

Nagyon finom kalács reggelire, vagy tízóraira lehet egy forró csokival vagy esetleg egy bögre glöggel ez utóbbit lehet alkohollal vagy alkoholmentesre is készíteni.

 A recept itt olvasható:

  • 1 l vörösbor
  • 8 egész szerecsendió
  • 3 fahéjrúd
  • 1 teáskanál egész kardamom mag
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • a tálaláshoz
  • mazsola
  • mandulaforgács

Elkészítése az alkoholos változatnak:

A vörösbort edénybe tesszük, beleszórjuk a cukrot és a fűszereket. Felmelegítjük 75 fokra.

15 percig melegítjük a bort ,de ne forrjon fel,  mert az alkohol párologni kezd és veszít az ital az aromájából! Leszűrjük a fűszereket és az italt bögrébe töltjük.

Megszórjuk mazsolával és mandulaforgáccsal, kiskanál kíséretében kínáljuk. 

A gyerekeknek szóló változatban a vörösbort, feketeribizli-lére cseréljük!

photo 2-2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr725653858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása