agigilanyi 2013.08.18. 06:33

Tejberizs torta

A Boldog Születésnapomra, hogy a családom is boldog legyen :) !

Néhány éve készítem először ezt a csoda finom tejberizs tortát, roppant praktikus, mert a nagy melegben nem kell a sütőt használni, hiszen keksz alapra kerül, így csak a tölteléket kell a tűzhelyen megfőzni,és mehet is a formába.

 

image_224.jpg

 

 Picit  utána néztem honnan is ered a mi tejberizsünk, és bizony nagyon sok egyéb más ételünkkel együtt,  ezt is a Török hódoltság ideje  alatt  honosítottuk meg. A mai napig pont ugyan így készítik, fahéjjal vagy kakaóval megszórva tálalják ők is.

 

image_213.jpg

 

Kezdjük a töltelékkel, mert ennek tart egy kicsit hosszabb ideig az elkészítése ! 

Hozzávalók:

 

                                                                                                                                                                       

  • 1 liter víz
  • 1/2 liter tej
  • 400 gramm rizs 
  • 200 gramm cukor
  • 1 csomag. vaníliás cukor
  • 1 csomag. zselatin fix
  • 200 ml. Hu-la-la felvert tejszín

 

image_217.jpg

 

Elkészítése :

 

A rizst kiválogatom, megmosom, és vízben felteszem főni (kb 20-25 perc)  hozzáadom a sót, mikor látom hogy a vizet elfőtte,  hozzáöntöm a tejet, és kis lángon forralom tovább. Most lehet a cukrot és a vaníliás cukrot hozzákeverni, és most már csak kb10-15 percig tart a főzés. Ajánlatos többször megkeverni, mert gyorsan lekap az alja. Mikor ez megvan, akkor hagyjuk hűlni, és langyos állapotban hozzákeverjük a zseléfixet. Majd mikor teljesen kihűlt, a  200 ml felvert Hu-la-lát is hozzákeverjük. Így kapunk egy finomságos krémes állagú tejberizst.

 

image_214.jpg 

 

Hozzávalók, a kekszalaphoz:

  • 400 gramm háztartási darált keksz
  • 100 gramm darált dió
  • 200 gramm puha vaj !!!
  • 1-2 evőkanál tej
  • a tetejére  fahéjas porcukor

 

image_216.jpg

 

Amíg a töltelékünk  hűl, addig összeállítjuk a kekszalapot:

A darált kekszet puha vajjal és dióval 1-2 evőkanál tejjel  összemorzsoljuk, és már kész is ! Nagyon szeretem ezt az alapot, mert más sütiknél is jól alkalmazható!!!

 

Ügyesen egy pohár segítségével a formába nyomkodjuk! Azután beleöntjük a tejberizst, szépen elegyengetjük, és már mehet is a hűtőbe vissza.

 

image_228.jpg


Mivel én szeretem szederrel, de a többiek inkább tejszínhabbal, így most nem díszítettem külön a tetejét. Viszont megszórtam porcukros fahéjjal, ez nagyon jól harmonizál ízben a tejberizzsel .

image_227.jpg


Ajánlok hozzá: Jegeskávét, kapucsínót, ki mivel szereti :)

Praktika: A formából a kekszalapot úgy tudod legjobban kiemelni, ha előtte a forma oldalát átmelegíted (az én esetemben egy cukrászfáklyával ), de akár egy gyertya lángja is megteszi, vagy gázgyújtóval !

A vaj megolvad, és törés mentesen kipattintható :)

Ui: A kekszes alapot lehet használni más hidegen készíthető sütikhez, tortákhoz is.

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr835456532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása