2013.08.18. 06:33
Tejberizs torta
A Boldog Születésnapomra, hogy a családom is boldog legyen :) !
Néhány éve készítem először ezt a csoda finom tejberizs tortát, roppant praktikus, mert a nagy melegben nem kell a sütőt használni, hiszen keksz alapra kerül, így csak a tölteléket kell a tűzhelyen megfőzni,és mehet is a formába.
Picit utána néztem honnan is ered a mi tejberizsünk, és bizony nagyon sok egyéb más ételünkkel együtt, ezt is a Török hódoltság ideje alatt honosítottuk meg. A mai napig pont ugyan így készítik, fahéjjal vagy kakaóval megszórva tálalják ők is.
Kezdjük a töltelékkel, mert ennek tart egy kicsit hosszabb ideig az elkészítése !
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 1/2 liter tej
- 400 gramm rizs
- 200 gramm cukor
- 1 csomag. vaníliás cukor
- 1 csomag. zselatin fix
- 200 ml. Hu-la-la felvert tejszín
Elkészítése :
A rizst kiválogatom, megmosom, és vízben felteszem főni (kb 20-25 perc) hozzáadom a sót, mikor látom hogy a vizet elfőtte, hozzáöntöm a tejet, és kis lángon forralom tovább. Most lehet a cukrot és a vaníliás cukrot hozzákeverni, és most már csak kb10-15 percig tart a főzés. Ajánlatos többször megkeverni, mert gyorsan lekap az alja. Mikor ez megvan, akkor hagyjuk hűlni, és langyos állapotban hozzákeverjük a zseléfixet. Majd mikor teljesen kihűlt, a 200 ml felvert Hu-la-lát is hozzákeverjük. Így kapunk egy finomságos krémes állagú tejberizst.
Hozzávalók, a kekszalaphoz:
- 400 gramm háztartási darált keksz
- 100 gramm darált dió
- 200 gramm puha vaj !!!
- 1-2 evőkanál tej
- a tetejére fahéjas porcukor
Amíg a töltelékünk hűl, addig összeállítjuk a kekszalapot:
A darált kekszet puha vajjal és dióval 1-2 evőkanál tejjel összemorzsoljuk, és már kész is ! Nagyon szeretem ezt az alapot, mert más sütiknél is jól alkalmazható!!!
Ügyesen egy pohár segítségével a formába nyomkodjuk! Azután beleöntjük a tejberizst, szépen elegyengetjük, és már mehet is a hűtőbe vissza.
Mivel én szeretem szederrel, de a többiek inkább tejszínhabbal, így most nem díszítettem külön a tetejét. Viszont megszórtam porcukros fahéjjal, ez nagyon jól harmonizál ízben a tejberizzsel .
Ajánlok hozzá: Jegeskávét, kapucsínót, ki mivel szereti :)
Praktika: A formából a kekszalapot úgy tudod legjobban kiemelni, ha előtte a forma oldalát átmelegíted (az én esetemben egy cukrászfáklyával ), de akár egy gyertya lángja is megteszi, vagy gázgyújtóval !
A vaj megolvad, és törés mentesen kipattintható :)
Ui: A kekszes alapot lehet használni más hidegen készíthető sütikhez, tortákhoz is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.