2013.10.19. 17:02
Amerikai Pite
alma, alma ,alma, és megint alma!!!!!
Az idén olyan sok szép almánk termett, így most folytatom tovább az almás sütik "gyártását"......
Bizonyára sokunknak jutott eszébe ennek a pitének a hallatán, az Amerikai pite című filmvígjáték:) Sok-sok vidám percet okozva családunknak is, ennek a kedves és vicces vígjátéknak minden egyes perce! Igen, ez az a pite, a klasszikus amerikai nagymamák almás pitéje.
Ez a pite is elképesztően finomságos, az almát a karamellkrém teszi még különlegesebbé. Már is lássuk a hozzávalókat:
Hozzávalók: a tésztához
- 270 gramm liszt
- 150 gramm margarin
- 1 kávéskanál só
- 6 evőkanál hideg víz
Elkészítése: a tésztának
A hozzávalókat, lisztet, sót, margarint, és az 6 evőkanál vizet összegyúrjuk, hogy a tésztánk szép egynemű legyen.
Kettéválasztjuk, majd a feléből köralakot nyújtunk, és a formába helyezzük. A tészta másik feléből én téglalapot nyújtottam, ( hiszen úgy is, 1,5-2 cm-es csíkokra vágom majd fel ) és ezzel "rácsozom" be a pite tetejét.
További hozzávalók: 12db alma tisztítva, szeletelve
( tegyük citromos vízbe a meghámozott almákat, amíg nem szándékozzuk még felszeletelni őket, mert így elkerülhetjük az almák barnulását.)
Hozzávalók: a karamell krémhez
- 100 gramm vaj
- 0,5 dl víz
- 100 gramm fehér cukor
- 100 gramm barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 3 evőkanál liszt
Elkészítése: a karamell krémnek
A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a 3 kanál lisztet, továbbá a fehér és barna cukrot, 1 teáskanál fahéjat, végül hozzáöntjük a vizet. Ebből egy szép folyékony, csomómentes karamellt kapunk. A tésztát körbevágom és villával szépen mintákat húzok bele. Különösképpen ügyelve a rácsok találkozásánál.
Az előkészített formánkat megtöltjük almával, a rácsokat ráillesztjük, és a karamell krémet próbáljuk a lyukakon keresztül befolyatni az almák közé.
( Nem probléma ha a tészta tetejére is folyik belőle, mivel sülés közben, mint egy kis láva, úgy bugyog fel a tésztára.)
Kb:180-200C-on (ez az én gázsütőmön 4-es fokozat) kb: 45-perc alatt aranybarnára sütjük.
Hagyjuk lehetőleg kihűlni, mert a finomságos forró töltelék, igencsak megégetheti a szánkat!
Miután teljesen kihűlt a piténk, nagyon szépen szeletelhető.
Én öntöttem hozzá egy pohár finom tejecskét, és bizony, kitűnő délutáni uzsonna lett belőle. :)
Jó étvágyat hozzá !
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.