Hétvégén  szedd magad eperföldön voltunk :)  Mind amellett, hogy a télirevaló  eper jamot készítettem, és egy kis hordónyi eperpálinkának valót összeszedegettünk, úgy gondoltam, hogy még egy eper piét is ide rittyentek, hát ha valaki nem ismeri. Íme:

Hozzávalók:  (24cm-es pie formához)

  • a tésztához; 260 gramm liszt
  •                       90 gramm  margarin
  •                        6 ek hideg víz
  • a töltelékhez;
  •                     1kg eper
  •                     200 gramm cukor
  •                     4ek kukoricakeményítő
  •                     150 ml víz
  •  

image_153.jpg

A lisztet, a  margarinnal elmorzsoljuk, és hozzáadunk  6 ek hideg vizet. Egyneművé gyúrjuk, és kinyújtjuk, hogy a pereme túlérjen a sütőformán (ez azért fontos, mert így tudod majd szépen díszíteni körben a tészta szélét.)

image_36.jpg

Roppant egyszerű, itt láthatod a fotón, hogy is csinálom. Egyébként ez egy alap tészta,  bármilyen pie recepthez

tudod máskor is használni.

image_154.jpg

Ehhez a sütihez, megsütjük előre a tésztát, kibéleljük  fóliával és betöltjük lencsével, vagy babbal, hogy ne tudjon 

felhólyagosodni. A sütőt előmelegítjük 180 - 200C  fokra, (ez az én sütőmön 4-es gáz fokozat.)

Ötlet;  A megsült lencsét, tedd egy dunsztosüvegbe és így tudod tárolni, illetve máskor is felhasználni.

 

image_155.jpg

image_156.jpg

Amíg a tészta megsül kb.30-35 perc. Addig elkészítjük a  tölteléket: 

Külön  edénybe epret válogatunk, kb.20 szem egyforma szép szemet. A maradékot burgonyatörővel megtörjük, hogy darabos legyen, hozzáadjuk  a cukrot, és feltesszük főni. A  4-evőkanál keményítőt összekeverjük 150ml vízzel, mielőtt felforrna hozzáöntöd, és kb.10 percig forralod, hogy sűrű, nyúlós masszát kapjál belőle.

image_157.jpg

A kiválogatott epreket ráteszed a megsült és kihűtött pie tésztára, és a forró epermasszát rátöltöd.

Fontos kihűteni, majd  tejszínnel és mentalevéllel díszítjük és tálaljuk.

image_159.jpg

Ajánlok hozzá: Saját készítésű tavalyi évjáratú, vagy ennek híján, készen vásárolt egy kupica eperpálinkát,  ami csak is megerősíti ezt a kitűnő  epres ízhatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr95319025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása