photo 2-3_3.JPG

A pogácsa receptjét még a nagymamától örököltem, amit egy tartalmas leves után ajánlok mindenkinek. Nos, ez a recept nem a legegyszerűbb, de biztosan állíthatom, hogy az egyik legfinomabb.

Kezdjünk is hozzá:

photo 1_4.JPG

 

Hozzávalók: 

1 kg liszt

500 gramm margarin (ez nálam Rama)

1 kocka friss élesztő (5gramm)

1 doboz tejföl (450gramm)

1,5 dl tej

1 evőkanál só

2 evőkanál cukor

bors ízlés szerint

1 db tojás (a tetejére)

150 gramm reszelt sajt

 

photo 2_3.JPG

 

Elkészítése:

 

Az élesztőt  egy kevés cukorral, sóval langyos tejben felfuttatom.

A lisztet a margarinnal 1 evőkanál sóval, 2 evőkanál cukorral borssal összemorzsolom (a robotgépben 1es dagasztó fokozaton) 

majd hozzá a felfutott élesztőt és kanalanként a tejfölt. (kb10-perc alatt) egyneművé dagasztja.

 

photo 1-1_3.JPG

Mikor a gép végzett, lisztezem a "deszkát" és átdagasztom kézzel is (itt már könnyű dolgom van, hiszen a munka nagyját elvégeztettem az én BOSCH gépemmel :)

photo 2-1_4.JPG

Szép levegős, ruganyos cipót kell hogy kapjak.
Kinyújtom, és most kezdődik a hajtogatás a téglalap alsó felét visszahajtom az 1/3ig a tésztánknak, majd a felső 1/3át ráhajtom. Nos, ha jól csináltad egy keskeny háromrétegű tésztát kell kapni.
Következő lépés a baloldalától visszahajtom az 1/3ig majd a megmaradt jobboldali 1/3át ráhajtom = csinos kis hatrétegű kockát kaptunk.

photo_1.JPG

Remélem mindenki jól kimatematikázta magát :)) Ígérem a többi már gyerekjáték lesz!
Betesszük a kelesztőtálba, rázárjuk a fedelét, és máris mehet pihenni 20 percig meleg helyen!!! (nálam a radiátor tetejére a téli időszakban )

photo 3-1_2.JPG

Ezt a lépést háromszor ismételjük meg  20 percenként !  Így pont egy órát vesz ez igénybe, de

soha ne hagyjuk ki ezeket a lépéseket  mert ettől lesz szép réteges és levegős a pogácsánk! 

Nézzétek milyen szépen megkelt, ilyen pufinak kell lennie :)

photo 5-1_8.JPG

Trükk: Használjunk mindig alá-fölé lisztet, mert könnyebb bánni vele! 

Nos mikor túl vagyunk a hajtogatáson, kinyújtjuk 1,5-2cm vastagra és bevágom a tészta tetejét, hogy szép rácsos legyen.

photo 3-2_4.JPG

Megkenem a felvert tojással, megszórom reszelt sajttal és kiszaggatom. 

Lehet használni kisebb-nagyobb átmérőjű formát. Én magam is két méretet használok, óriás 9cm-es és normál, 4cm-es méretet. 

photo 4-2_4.JPG

Így is tetemes mennyiség lesz belőle! Előmelegített sütőben 180-190Con (ez nálam 4-es gáz fokozat) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

photo 5-2_2.JPG

Trükk: Miután kihűlt zacskóba teszem, és lefagyasztom kb. a felét, így mikor ráéhezünk csak előkapom, felolvad, és máris ehetjük, semmit nem veszít az élvezeti értékéből.

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr905734892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása