2014.12.23. 16:05
Karácsonyi Macskaszem (Újragondolva)
Szerettem volna valami, hogy is mondják ezt divatos szóval manapság ? : .... "Újragondolt" karácsonyi desszertet készíteni, így pattant ki a fejemből ez a bejgli és flódni ötvözete, ami ízben és harmóniában nagyon hajaz mindkettőre, de mégis más!!!
Hozzávalók: (4 rúdhoz)
- 1kg liszt
- 500 gramm margarin (Ráma vajas íz)
- 2 db tojássárgája
- 3 dkg élesztő (vagy 2 csomag száraz élesztő)
- 3 dl tej
- 100 gramm cukor
- csipet só
- 1 db tojássárgája, sütés előtti kenéshez
Hozzávalók: a töltelékhez
- 500 gramm darált dió
- 500 gramm darált mák
- 30 gramm porcukor
- 4-4 teáskanál citrom és narancs reszelt héja
- kb:1-1 dl tej (illetve amíg a töltelék kenhető állagúvá nem válik)
- kb: fél üveg fahéjas alma jam
Elkészítése:
A liszthez adjuk a vajat, cukrot, sót és összemorzsoljuk. Kis fészket készítünk, majd a 2 db tojássárgáját hozzáadjuk. Tejet meglangyosítjuk belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Miután felfutott az élesztőnk, hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Alaposan kigyúrjuk! Mikor ez megvan, hűvös helyen pihentetjük még fél órát.
Pihentetés után négy részre osztottam.
Cikkenként kinyújtom, széleire mákos tölteléket teszek (kövesd a fotót), majd mindkét oldalát visszahajtom (hogy a "szemformánk" meglegyen). A középső mélyedésbe diós tölteléket teszek, majd fahéjas alma jammal fedem be. A két végét felhajtom, és papírozott tepsibe helyezem.
Megkenem tojássárgájával és pihentetem, sütés előtt még hűvös helyen legalább 30 percet.
A sütőt előmelegítem 170-180C fokra (ez az én gázsütőmön 3-as fokozat) és kb:35-40 perc alatt készre sütöm.
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.