2014.01.10. 14:28
A nagyim pogácsája
A pogácsa receptjét még a nagymamától örököltem, amit egy tartalmas leves után ajánlok mindenkinek. Nos, ez a recept nem a legegyszerűbb, de biztosan állíthatom, hogy az egyik legfinomabb.
Kezdjünk is hozzá:
Hozzávalók:
1 kg liszt
500 gramm margarin (ez nálam Rama)
1 kocka friss élesztő (5gramm)
1 doboz tejföl (450gramm)
1,5 dl tej
1 evőkanál só
2 evőkanál cukor
bors ízlés szerint
1 db tojás (a tetejére)
150 gramm reszelt sajt
Elkészítése:
Az élesztőt egy kevés cukorral, sóval langyos tejben felfuttatom.
A lisztet a margarinnal 1 evőkanál sóval, 2 evőkanál cukorral borssal összemorzsolom (a robotgépben 1es dagasztó fokozaton)
majd hozzá a felfutott élesztőt és kanalanként a tejfölt. (kb10-perc alatt) egyneművé dagasztja.
Mikor a gép végzett, lisztezem a "deszkát" és átdagasztom kézzel is (itt már könnyű dolgom van, hiszen a munka nagyját elvégeztettem az én BOSCH gépemmel :)
Szép levegős, ruganyos cipót kell hogy kapjak.
Kinyújtom, és most kezdődik a hajtogatás a téglalap alsó felét visszahajtom az 1/3ig a tésztánknak, majd a felső 1/3át ráhajtom. Nos, ha jól csináltad egy keskeny háromrétegű tésztát kell kapni.
Következő lépés a baloldalától visszahajtom az 1/3ig majd a megmaradt jobboldali 1/3át ráhajtom = csinos kis hatrétegű kockát kaptunk.
Remélem mindenki jól kimatematikázta magát :)) Ígérem a többi már gyerekjáték lesz!
Betesszük a kelesztőtálba, rázárjuk a fedelét, és máris mehet pihenni 20 percig meleg helyen!!! (nálam a radiátor tetejére a téli időszakban )
Ezt a lépést háromszor ismételjük meg 20 percenként ! Így pont egy órát vesz ez igénybe, de
soha ne hagyjuk ki ezeket a lépéseket mert ettől lesz szép réteges és levegős a pogácsánk!
Nézzétek milyen szépen megkelt, ilyen pufinak kell lennie :)
Trükk: Használjunk mindig alá-fölé lisztet, mert könnyebb bánni vele!
Nos mikor túl vagyunk a hajtogatáson, kinyújtjuk 1,5-2cm vastagra és bevágom a tészta tetejét, hogy szép rácsos legyen.
Megkenem a felvert tojással, megszórom reszelt sajttal és kiszaggatom.
Lehet használni kisebb-nagyobb átmérőjű formát. Én magam is két méretet használok, óriás 9cm-es és normál, 4cm-es méretet.
Így is tetemes mennyiség lesz belőle! Előmelegített sütőben 180-190Con (ez nálam 4-es gáz fokozat) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Trükk: Miután kihűlt zacskóba teszem, és lefagyasztom kb. a felét, így mikor ráéhezünk csak előkapom, felolvad, és máris ehetjük, semmit nem veszít az élvezeti értékéből.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.