2013.10.05. 18:58
Körtés-fügés galette
Egy kis galette történettel kezdtem ezt a nagyon régi klasszikus Francia receptet, amit most nektek szeretnék megtölteni különböző finomságokkal. Az év bármely időszakában lehet belőle csemegézni, jómagam is megkóstoltam amikor néhány éve Párizsban turistáskodtam.
Az én galettem ma, körtéből-fügéből készült, lássunk is hozzá a készítéséhez:
Hozzávalók:
- 230 gramm liszt
- 3 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- csipet só
- 140 gramm vaj
- 1 tojás
Elkészítése:
- Összemorzsoljuk a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sót, és a vajat. Hozzáadjuk a tojást és gyorsan összegyúrjuk.
- Tegyük félre pihenni. ( visszahűteni a hűtőnkbe 30-40 percig)
- Addig elkészíthetjük a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 db körte
- 5 db füge
- 3 evőkanál barna cukor
- 1csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő (az eredeti receptnél liszt)
Elkészítése:
- A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk és szeletekre vágjuk.
- Rászórjuk a cukrot, vaníliacukrot, és a kukoricakeményítőt vagy lisztet.
- Összekeverjük, és a kinyújtott tésztánk közepére halmozzuk.
- Visszahajtogatjuk, megkenjük a tojással, és már mehet is, az előmelegített sütőbe.
- 180-200C kb: 40perc (ez az én gázsütőmön 4-es fokozat)
Ajánlanék hozzá: különböző ízű gyümölcsös teákat, magamnak egy finom citromos teát választottam, és igen kellemesen kihangsúlyozta a körtés-fügés pitével harmonizáló ízeket.
(Sajnáltam visszavágni a széléről ezt a finom ropogós, mégis lágyan omlós vajas tésztát, szinte szétomlik az ember szájában. Mint látjátok inkább visszahajtogattam, mert nagyon finom, és nagyon szeretem ha lágyan roppan a fogam alatt. )
Itt olvashattok a történetéről bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Galette
Annyira finom ez a süti, hogy mivel túl gyorsan elfogyott, így másnap reggel ismét elkészítettem, de most az egy receptből, kettő kisebbet sütöttem, hogy a barátnőmet is meglephessem vele. Íme a két kis sütike:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.