2015.01.16. 11:21
Tiramisu tojás nélkül
"Ha azt mondjuk: olasz édesség, akkor bizonyára sokan rávágják: tiramisu! Ha azt kérdezzük: mi a története, akkor már vitát indítunk…
Még az olaszok is bizonytalanok: vannak, akik a XVII. század végére teszik a „születését”, és egy finnyás herceg számára elkészített ételnek vélik. Vannak, akik a XX. század második felére tartják nyilván ezt az eledelt. Sőt! Ha esetleg egy angol társalgópartnerünk is akad e témában, ő valószínűleg azzal érvel majd, hogy nem más ez, mint az ősrégi gyökerekkel bíró angol trifle olaszosított verziója. Az édesség nevét sokféleképpen fordíthatjuk; a „dobj fel”-vagy a „húzz fel”-en át az enyhén erotikusabb áthallású kifejezésekig. Sokan állítják: a kávé és a kakaó diszkrét és mégis meghatározó jelenléte afrodiziákumként is működhet."
Hozzávalók:
200gramm babapiskóta
250gramm mascarpone
200ml. Hulala (cukrozott)
2 tk. vanillincukor (aki szereti édesebben tehet bele 4 ek. cukrot)
4 adag feketekávé
2 kupak mandula aroma (az eredeti recept marsala bort ír)
1-2ek. kakaópor
(2db tojás ezt én elhagytam!)
Elkészítése:
Első lépésként, lefőzöm a négy adag kávét és kihűtöm, hozzákeverem a mandula aromát.
A Hulalát kézi habverővel keményre verem. Következő a mascarpone, vaníliás cukor, (itt lehet édesítőt vagy cukrot is hozzáadni ill. a tojássárgát, ha azzal szeretnéd készíteni!)
Majd a két keveréket összevegyítem (a keményre felvert tojásfehérjét most kevered hozzá,ha szeretnél tojást használni) így egy könnyű kellemes tejszínes sajtkrémet kaptunk.
Nincs más dolgunk mint rétegezni: Az edényünk aljára teszek egy vékony réteg krémet majd a babapiskótákat megfürdetem az aromás feketekávéban (fontos soha ne áztassuk el!) és kirakjuk a alját vele, aztán a következő réteg a mascarponés krém, majd addig folytatjuk míg elfogynak a hozzávalók, végezetül krémmel befedjük a tetejét és egyenletesen kakaóport szitálunk rá. Lefedjük és mehet a hűtőbe min.3 órát illetve egy éjszakát pihentetjük érleljük a desszertünket.
Ui: Jó étvágyat! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.