2013.07.20. 05:54
Meggyes - krémes háromszög
Ez a csodálatos sütemény, még finomabb mint ahogyan látszik. Könnyű igazi nyári pite, amit bármilyen más gyümölccsel is el lehet készíteni.
A barátnőm édesanyja aki fantasztikusan sütött örökségül hagyta ránk, így most közre adjuk, hogy bárki lepróbálhassa, és megkóstolhassa.
Hozzávalók:a tésztához
- - 3 db tojássárgája
- -10 dkg nagyon puha margarin ( nálam Rama)
- -25 dkg porcukor
- - 1 nagyobb citrom leve és héja
- - 25 dkg liszt
- -1 csomag sütőpor
- - 2.5 dl tej
- - és a tojások habbá vert fehérje
- + 1 üveg magozott meggybefőtt ( bruttó 700gr - nettó 370gr)
A tepsit kivajazzuk( nálam, Rama) félretesszük. (Vagy addig a hűtőbe rakom, ha túl meleg lenne.) A meggyet lecsepegtetjük!
Tepsi mérete:(37x26)
Elkészítése: a tésztának
A tojások fehérjét habbá verjük, hűtőbe rakjuk felhasználásig!!!!!!!
A 3 tojássárgát habosra keverjük a nagyon puha margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, belereszeljük a citrom héját, és belefacsarjuk a levét, jól összekeverjük.
A 25 dkg lisztet összekeverjük az 1 csomag sütőporral, apránként összekeverjük a vajas krémmel, majd gyorsan beleöntjük a 2,5 dl tejet, jól összekeverjük, majd végül hozzákeverjük a tojások felvet habját, amit előzőleg már felvertünk!
Beleöntjük a kivajazott tepsibe, és beleszórjuk az összes meggyet, amit előzőleg jól lecsepegtettünk, és egyenként átválogattam, mert olyan soha nem volt, hogy a magozott meggyben ne lett volna itt-ott, egy két mag!!!( az én gazsütőben, 3-as fokozaton kb:160C-fokon, közép hőmérsékleten, kb 25 perc, gyorsan megvan, mert vékony a tészta. Tű próba sosem árt, én mindig csinálok!
Ha megsült, azonnal kiveszem a sütőből, és hagyom teljesen kihűlni! Lehet előző este elkészíteni és lefedve, hűtőbe tárolni másnapig.
Hozzávalók: a krémhez,
- 20 dkg nagyon-nagyon puha margarin,( nálam Rama)
- 2 evőkanál porcukor
- 2 zacskó főzős vaníliás pudingpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 5 dl tej
- folpack a takaráshoz,
Krém elkészítése:
A 2 csomag pudingport összekeverjük 2 evőkanál kristálycukorral, és kis tejjel amit az 5 dl-ből vettem el, csomómentesre jól kikeverem, majd sűrűre felfőzzük a maradék tejjel.
A tűzhelyről lehúzzuk, és rögtön folpackal szorosan letakarjuk.(így nem bőrösödik meg a teteje!) Majd hagyjuk kihűlni!
A nagyon-nagyon puha 20 dkg margarint, 2 evőkanál porcukorral és a 2 csomag vaníliás cukorral nagyon habosra kikeverjük, ha a puding már kihűlt, kanalanként adagoljuk a vajas krémhez, és jól kikeverjük, hogy a végén az egész jó habos legyen!
Ha kihűlt a tészta, rákenjük a tetejére a krémet egyenletesen.Majd az egészet visszarakjuk 1 órára a hűtőbe!
Máz hozzávalói:
- 0,5 dl meggylé, ha nincs ennyi, akkor kipótoljuk vízzel
- 2 zacskó piros tortazselé
- 2 evőkanál kristálycukor
Máz elkészítése:
A 2 csomag piros zselét összekeverjük szárazon 2 evőkanál kristálycukorral, hozzáöntjük a 0,5 dl meggylevet, felforraljuk folytonos keverés mellett, és mikor érezzük hogy kezd sűrűsödni, forrástól számítva pár másodperc, evőkanállal szépen a hűtőből kivett krém tetejére locsolgatjuk,eloszlatjuk tetszés szerinti vastagságban,(nem kell az összeset rákenni, ha sokkaljuk!) ha megdermedt a zselé a hideg krémen, a maradék zselét újra melegíthetjük,( ettől újra felolvad) és szépen kanállal mintákat lehet csepegtetni, húzni, a tetejére össze-vissza, hogy szép külsöt kapjon.
Ha készen vagyunk, a süteményt hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt érdemes egy kicsit kivenni a hűtőből, mert krémesebb, és jobban érvényesül az íze!
Igazi nyári sütemény, forró napokra, amit én egy habos fekete kávéval tálaltam, de nagy melegben ajánlom a jeges kávét hozzá.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.