agigilanyi 2013.09.20. 07:05

Citromos szelet

image_262.jpg

Citromos szelet, micsoda intenzív íz!?!?   Aki kedveli a savanykás, édeskés ízeket, ez neki való sütike.

A Receptet egy nagyon kedves ex-főnöknőmtől kaptam, aki nem csak egy nagyon kitűnő, jó főnök volt, de nagyon jó háziasszonynak is bizonyult. Istenien tudott sütni-főzni.

image_254.jpg

Hozzávalók: az alsó részhez  

175 gramm liszt

140 gramm porcukor

  36 gramm kukoricakeményítő

 1/2 teáskanál só

150 gramm puha vaj

image_255.jpg

Elkészítése:

A hozzávalókat, lisztet, keményítőt, porcukrot, sót, és a puha vajat egy tálba tesszük,

és ügyesen összemorzsolom, itt látható hogyan is fog kinézni.

Mikor ez megvan, kipapírozok egy 33X22 sütőtepsit és belenyomkodjuk a tésztát. Ez kb-1cm vastagságú lesz.

image_256.jpg

Előmelegített  200C-on (ez nálam kb:4-es gáz fokozat) sütjük 15-20 percig, hogy gyönyörű zsemleszint kapjon, és most jön egy kis trükk: kivesszük és hagyjuk visszahűlni 8-10 percig, és csak ezután öntjük rá a felső citromos részt. (állítólag kevesebb buborék képződik rajta)

image_257.jpg

Hozzávalók : a citromos felsőrészhez

4db tojás

275 gramm kristálycukor

3 evőkanál finomliszt

2 teáskanál citrom reszelt héja 

150 ml (ez kb:3-4 db) citrom leve

70 ml tej

csipet só

image_258.jpg

 Elkészítése:  Amíg  az  alsó  részünk  sül,  illetve  visszahűl.

Vegyünk egy keverőtálat és egy kézi keverőt, tojást, cukrot, lisztet, sót, és a citrom reszelt héját elkeverem, fokozatosan hozzáadom a tejet, és én a végére hagyom a citrom levet, mert van mikor elég 3 darab, van hogy 4 darabot is szükséges beleraknom.

(mindig attól függ, hogy mennyire leveses a citromunk) a lényeg, hogy 150ml legyen összesen a citromnak a leve.

Nagyon  lassan keverjünk, hogy ne képződjön buborékunk. Akkor jó, ha már nem érezzük a szemcséket benne, és szép folyékony egyneművé válik az egész.

 

image_259.jpg

A megsütött és visszahűtött alsó részre öntjük, és visszadugjuk a sütőnkbe 20 percre.

Fogjuk látni, hogy beitatódik a tésztánk, és rákocsonyásodik a citromos öntet.

image_260.jpg

Mint láthatjuk, hiába az óvatosság, az én sütimen is lett jó néhány buborék. Megsülve kissé kráteres lett, ha ez zavar bárkit is, szitálhatunk rá porcukrot. ( ezzel szépen megkozmetikázhatjuk a sütinket )

Én ezt már nem tettem, hiszen így is tökéletesen édeskés-citromos ízű, és roppanós vajas  az alsó tésztája.

Ez a süti valami mennyei, én egyszerűen imádom :)

Ps. Thanks you  Mrs. Solveig  your recipe is so perfect :)

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr385503141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása