2013.09.20. 07:05
Citromos szelet
Citromos szelet, micsoda intenzív íz!?!? Aki kedveli a savanykás, édeskés ízeket, ez neki való sütike.
A Receptet egy nagyon kedves ex-főnöknőmtől kaptam, aki nem csak egy nagyon kitűnő, jó főnök volt, de nagyon jó háziasszonynak is bizonyult. Istenien tudott sütni-főzni.
Hozzávalók: az alsó részhez
175 gramm liszt
140 gramm porcukor
36 gramm kukoricakeményítő
1/2 teáskanál só
150 gramm puha vaj
Elkészítése:
A hozzávalókat, lisztet, keményítőt, porcukrot, sót, és a puha vajat egy tálba tesszük,
és ügyesen összemorzsolom, itt látható hogyan is fog kinézni.
Mikor ez megvan, kipapírozok egy 33X22 sütőtepsit és belenyomkodjuk a tésztát. Ez kb-1cm vastagságú lesz.
Előmelegített 200C-on (ez nálam kb:4-es gáz fokozat) sütjük 15-20 percig, hogy gyönyörű zsemleszint kapjon, és most jön egy kis trükk: kivesszük és hagyjuk visszahűlni 8-10 percig, és csak ezután öntjük rá a felső citromos részt. (állítólag kevesebb buborék képződik rajta)
Hozzávalók : a citromos felsőrészhez
4db tojás
275 gramm kristálycukor
3 evőkanál finomliszt
2 teáskanál citrom reszelt héja
150 ml (ez kb:3-4 db) citrom leve
70 ml tej
csipet só
Elkészítése: Amíg az alsó részünk sül, illetve visszahűl.
Vegyünk egy keverőtálat és egy kézi keverőt, tojást, cukrot, lisztet, sót, és a citrom reszelt héját elkeverem, fokozatosan hozzáadom a tejet, és én a végére hagyom a citrom levet, mert van mikor elég 3 darab, van hogy 4 darabot is szükséges beleraknom.
(mindig attól függ, hogy mennyire leveses a citromunk) a lényeg, hogy 150ml legyen összesen a citromnak a leve.
Nagyon lassan keverjünk, hogy ne képződjön buborékunk. Akkor jó, ha már nem érezzük a szemcséket benne, és szép folyékony egyneművé válik az egész.
A megsütött és visszahűtött alsó részre öntjük, és visszadugjuk a sütőnkbe 20 percre.
Fogjuk látni, hogy beitatódik a tésztánk, és rákocsonyásodik a citromos öntet.
Mint láthatjuk, hiába az óvatosság, az én sütimen is lett jó néhány buborék. Megsülve kissé kráteres lett, ha ez zavar bárkit is, szitálhatunk rá porcukrot. ( ezzel szépen megkozmetikázhatjuk a sütinket )
Én ezt már nem tettem, hiszen így is tökéletesen édeskés-citromos ízű, és roppanós vajas az alsó tésztája.
Ez a süti valami mennyei, én egyszerűen imádom :)
Ps. Thanks you Mrs. Solveig your recipe is so perfect :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.