2013.04.26. 14:25
Medvehagymás quiche
Itt a medvehagyma szezon, a lányom kedves kolléganőjétől kaptam egy hatalmas csokrot, amit utólag is köszönök neki. Teljesen elvarázsol az illata, a gyönyörű friss zöld színe, és nem utolsó sorban, hogy fantasztikus vitamin bomba. Így aztán muszáj volt sütiznem valami finomságot, ami ugyan nem édesség, de ezt a család egy picit sem bánja. Így esett a választásom a Franciák népszerű quiche egyik kedvencére.
A tészta hozzávalói:
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- csipet só
- 2-3 ek. víz
A tészta hozzávalóit ügyesen 2-3 evőkanál vízzel összegyúrjuk, hogy szép egynemű tésztát kapjunk, és kinyújtjuk akkora nagyságúra, hogy egy 30 cm-es kerek piteforma szélére is felérjen a tésztából. A fölösleget levágjuk. ( lehet visszahajtani, és szép fodrosra készíteni a tészta szélét). Bár a sós sütikhez én csak egyszerűen villával kifigurázom)
A töltelék hozzávalói:
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 1 db kaliforniai piros húsú paprika
- 100 gramm bacon szalonna
- 200 gramm sajt ( ízlés szerint bármilyen kemény sajt lehet, én most jelenleg trappistát használtam)
- 3 db tojás
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
Elkészítés:
A bacon szalonnát apróra vágjuk és lepirítjuk. Kiszedjük egy lukas merőkanállal, hogy a zsírja visszamaradjon.
Ebben a zsírban pirítjuk tovább a megmosott felkockázott kaliforniai paprikát, pár perc alatt ez is megpirul és valami csodálatos illat lesz a konyhádban. A medvehagymát megmossuk, leszárítgatjuk, ( kicentrifugázzuk ) és laskára vágjuk. A visszamaradt zsíron szintén átfuttatjuk, hogy egy kicsit összeessen. Majd langyosra hűtjük az egészet.
A következő lépés, a sajtot egy nagy lyukú reszelőn lereszeled, mehet hozzá a tojás, a tejszín, bors, só, ezzel vigyázz, mert a szalonna is sós!
Jól összekevered, és már mehetnek is bele a többi kihűlt, lepirított finomságok, még egy keverés, és mehet az előkészített piteformába.
Előmelegített sütőben 200 C on sütjük, ( ez a gázsütőmön 4 es fokozat ) kb. 20-25 perc amíg felmagasodik, és a sajt kissé megpirul a tetején.
Micsoda finomságos illat lesz tőle :)
Miután kihűlt, vágtam egy - egy szeletet mindnyájunknak, és ezen a csodálatos tavaszi estén a kertben pakoltuk be a pocónkba :)
Ajánlanék hozzá: egy kitűnő hideg sört, ami még kellemesebbé teszi a hangulatot, és élvezetesebbé az étel ízét.
Szólj hozzá!
Címkék: quiche Medvehagyma Sor
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.