Itt a medvehagyma szezon, a lányom kedves kolléganőjétől kaptam egy hatalmas csokrot, amit utólag is köszönök neki. Teljesen elvarázsol az illata, a gyönyörű friss zöld színe, és nem utolsó sorban, hogy fantasztikus vitamin bomba. Így aztán muszáj volt sütiznem valami finomságot, ami ugyan nem édesség, de ezt a család egy picit sem bánja. Így esett a választásom a  Franciák népszerű quiche egyik kedvencére.


image_38.jpg

  A tészta hozzávalói: 

  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm vaj 
  • csipet só
  • 2-3 ek. víz

A tészta hozzávalóit ügyesen 2-3 evőkanál vízzel összegyúrjuk, hogy szép egynemű tésztát kapjunk, és kinyújtjuk akkora  nagyságúra, hogy egy 30 cm-es kerek piteforma szélére is felérjen a tésztából. A fölösleget levágjuk. ( lehet visszahajtani, és szép fodrosra  készíteni a  tészta szélét). Bár a sós sütikhez én csak egyszerűen villával kifigurázom)

image_39.jpg


A töltelék hozzávalói:

  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 1 db kaliforniai  piros húsú paprika 
  • 100 gramm bacon szalonna
  • 200 gramm sajt   ( ízlés szerint bármilyen kemény sajt lehet, én  most  jelenleg  trappistát használtam)
  • 3 db tojás
  • 2 dl  főzőtejszín
  • só, bors 

Elkészítés:

A bacon szalonnát apróra vágjuk és lepirítjuk. Kiszedjük egy lukas merőkanállal, hogy a zsírja visszamaradjon.

Ebben a zsírban pirítjuk tovább a megmosott  felkockázott  kaliforniai paprikát, pár perc alatt ez is megpirul és valami csodálatos illat lesz a konyhádban. A medvehagymát megmossuk, leszárítgatjuk, ( kicentrifugázzuk )  és laskára vágjuk.  A visszamaradt zsíron szintén  átfuttatjuk, hogy egy kicsit összeessen. Majd langyosra hűtjük az egészet.

A következő lépés, a sajtot egy nagy lyukú reszelőn lereszeled,  mehet hozzá a tojás, a tejszín, bors, só, ezzel vigyázz, mert a szalonna is sós! 

Jól összekevered, és  már mehetnek is bele a többi kihűlt, lepirított finomságok, még egy keverés, és  mehet az előkészített   piteformába.


image_40.jpg

Előmelegített sütőben  200 C on sütjük, ( ez a gázsütőmön 4 es fokozat ) kb. 20-25 perc amíg felmagasodik, és a sajt kissé megpirul a tetején.

Micsoda finomságos illat lesz tőle :) 

Miután kihűlt, vágtam  egy - egy szeletet mindnyájunknak, és ezen  a  csodálatos tavaszi estén  a kertben pakoltuk be a pocónkba :) 

image_41.jpg


Ajánlanék hozzá: egy kitűnő hideg sört, ami még kellemesebbé teszi a hangulatot, és élvezetesebbé az étel ízét.

A bejegyzés trackback címe:

https://csupasuti.blog.hu/api/trackback/id/tr245244482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása