2013.05.20. 13:31
Habos -Túrós Palacsinta
Talán 7-8 éves lehettem mikor a nagymamám oda állított a tűzhelyhez palacsintát sütni. Valami hatalmas büszkeséget érzetem, hogy "IGEN MEGTUDOM CSINÁLNI!" Most ha élne, valószínű, hogy az ő melle dagadna a büszkeségtől, hogy milyen jó munkát végzett velem !
No de elég a nosztalgiából, lássuk a habos - túrós változatot:
Hozzávalók, az alap palacsinta tésztához( 22 - 24 db)
- 500 gramm liszt
- 1cs vaníliás cukor
- 1db. tojás
- 1,2 liter tej
- csipet só
Elkészítés:
A tojást összekeverem a vaníliás cukorral, sóval, hozzá a lisztet és fokozatosan a tejet. Legjobb robotgéppel kikeverni csomómentesre, ha már érzed hogy szép sima, folytasd a tej hozzáadását amíg elég híg nem lesz, hogy szépen beleterüljön a palacsintasütődbe.
Nos most kezdődik igazán a sütés, fogod a serpenyőidet és egy kevés olajat teszel az aljára (én még a teflonba is szoktam) ettől soha nem fog odaragadni, felforrósítod, egy ügyes mozdulattal szétteríted benne a tésztát és már sülhet is.
Töltelék hozzávalói:
- 100 gramm cukor
- 500 gramm túró
- 450 gramm tejföl
- 4 db tojás sárgája és fehérje
- 1db citrom reszelt héja, kifacsart leve, mazsola
Elkészítés:
A túróhoz kevered a cukrot, tojássárgát, 2 ek. tejfölt, citrom reszelt héját a fele citrom levét,ízlés szerint mazsolát
A tojásfehérjét felvered és a kikevert tejfölhöz adod a maradék citromlével, ha túl savanyúnak találod, akkor
1 ev. porcukrot adhatsz hozzá.
A kész palacsintákat betöltöd a túróval, és szépen sorban egy hőálló üvegedénybe, vagy tepsibe teszed.
A tejfölös keveréket ráöntöd egyenletesen, aztán már mehet is a sütőbe.
(gázon 4-es fokozaton sütöm kb: 25 percig, amíg szép pirosra nem sül a teteje.Villanysütőnél kb:200 fok lehet.)
Miután ez mind megvan, nincs más dolgunk mint keverni egy finom limonádét, megszórni jéggel, és a teraszra kitelepedve már pakolhatjuk is be a pocónkba :)
Ui: Természetesen a nagy fazékban csülkös bableves főtt, mert különben 3 serpenyővel zsonglőrködtem volna :D
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.