2013.12.23. 12:33
Mákos-Diós Pozsonyi táskák
Közeleg a Karácsony, imádom ezt az időszakot a hétvégi sütögetést, az illatokat, a sütemények isteni ízét.
Az idén nem teljesen rendhagyó ez a karácsony, mivel nem a klasszikus bejglit sütöttem, hanem a nagyim bejglireceptjéből, vagyis az 1/3-ból készítettem el a mákos-diós pozsonyi táskát.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1kg liszt
- 500 gramm vaj
- 2 db tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 100 gramm cukor
- 1 db tojássárgája, a fehérje, sütés előtti kenéshez
Elkészítés:
A liszthez adjuk a vajat, cukrot, sót és összemorzsoljuk. Kis fészket készítünk, majd a 2 tojássárgáját hozzáadjuk. A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Miután felfutott az élesztőnk, hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Alaposan kigyúrjuk! Mikor ez meg van, hűvös helyen pihentetjük még fél órát.
Pihentetés után, négy részre osztottam (így könnyebb bánni vele, az egynegyedét kísérletnek szántam egy próba bejglire)
Amíg pihen a tésztánk, elkészítjük a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 250 gramm darált mák
- 200 gramm cukor
- 1db narancs reszelt héja
- 1 teáskanál vérnarancs aroma
- 8 evőkanál tej
- az egészet összekevered és már töltheted is a pozsonyi táskákba
- 250 gramm darált dió
- 200 gramm cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 teáskanál citrom aroma
- 8 evőkanál tej
- szintén összekevered, és töltöd a pozsonyi táskákba
A tésztát kinyújtom 5-6 mm vastagságúra és egy nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam, teáskanálnyi tölteléket tettem mindegyikbe.
A tészta belső szélét tojásfehérjével megkentem, félbehajtom, és egy hullámos szélű formával összenyomom " összeragasztom" itt mutatom :)
A sütőlapot papírozom, és sorba ráteszem a táskákat, megkenem a tojássárgájával, félidőben a tojásfehérjével. Összesen 30 percet pihentetem, a sütőt előmelegítem 180-200C-ra (ez az én gázsütőmön 4-es fokozat) és kb, 25-30 perc alatt gyönyörű pirosra sütöm.
Íme a végeredmény.....
Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok!
Szólj hozzá!
Címkék: mákos diós Pozsonyi táska
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.