2014.01.20. 10:23
Zsemle, kifli, bagett
Az első kísérletem, de biztos vagyok benne hogy nem az utolsó. Hiszen nagyon finom lett és igazán gyorsan fogyott el. (Kivéve amit lefagyasztottam :)
Hozzávalók:
- 500 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
- 500 gramm sokmagos rozsos kenyérliszt
- 100 gramm vaj (olvasztva)
- 30 gramm friss élesztő 1 tk sóval,2 tk cukorral felfuttatni 1 dl tejben (ez a fotón nem látszik,mert éppen fut )
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál tökmag
- 1 evőkanál lenmag
- 1 evőkanál napraforgómag
- 1 evőkanál szezámmag
- 2 dl tej és 2dl víz keveréke (langyosan)
Elkészítése:
1dl langyos tejben 1tk só és 2tk cukrot elkevertem, és belemorzsoltam 30 gramm élesztőt. Langyos helyre tettem, hogy felfusson.
A lisztet fele-fele arányban kevertem, tettem hozzá 1ek. napraforgómag, tökmag, szezámmag,és lenmagot.
1ek sót, és 100 gramm vajat olvasztva, de nem forrón.
Eközben az élesztőnk már felfutott, lehet hozzákeverni, és szintén hozzá a 2dl tej és 2dl víz langyos keveréket.
Alaposan kidagasztjuk 10-15percig a robotgéppel. (Lehet kézzel is, kicsit persze fáradságosabb, de aznap már nem kell edzeni karra! :)
Mehet a kelesztőtálba meleg helyre, én szeretem télen a radiátor tetejére tenni kb.30 perc alatt duplájára megkelt.
Előmelegítjük a sütőt 180-200Cra ( ez nálam 4-es gázfokozat) .
A tésztát átgyúrjuk, és mivel én ezt első ízben készítettem, így különböző formákat gyúrtam belőle, kifli, zsemle, bagett, mint ahogyan a fotókon is látjátok.
A tetejüket bevagdaltam, megkentem tejjel és megszórtam különböző magokkal.
Előmelegített sütőbe tettem, és 25-30 perc alatt pirosra sütöttem.
Micsoda friss kenyérillat lett a konyhámban....... mesés......
Nos ezenkívül még egy tepsi zsemle (10db) készült ebből a mennyiségből, kihűtöttem, zacskóztam, és ment a fagyasztóba, hogy a jövőhéten bármikor elővéve, felolvasztva, friss reggelije legyen a családomnak.
Jó étvágyat !
Trükk: A vajat lehet 500ml olívaolajra cserélni, és lehet csak egyféle magvat, nem fontos négyfélét, ezzel is csökkentve az összköltséget.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.