2014.06.22. 16:53
A 3. helyezett: Paleo Tökös Pite!
Hétvégén Édes álmok pitesűtő versenyen jártam! Ahol mindjárt az első nekifutásra a 3. helyezést értem el!
(Igen, jól érzitek; BOLDOG VAGYOK!!!) Életem első versenye volt ez, pedig már jó ideje sütök-főzök.
Nos a történet úgy kezdődött, hogy megláttam a neten a hirdetésüket. Először csak a csodálatos pitesütő formáikra, praktikus konyhai kiegészítőikre lettem figyelmes, csak később láttam meg a versenyre való felhívást. Így gondoltam egy bátrat és próbára tettem magam ! Teljesen rápörögtem, hogy mai szlenggel éljek!
Jött a fejtörés, hogy a számtalan pite közül melyiket is készítsem. Így összedugtam a fejem "Big Chef" barátommal és kifiguráztunk egy sós paleo pitét. (hozzátartozik az igazsághoz, hogy az orvosom néhány hete szénhidrátmentes diétára ítélt) Persze nem könnyű ezt betartani, ezért két pitét készítettem, egy klasszikus amerikai hálaadásnapi édes tökös pitét, ezt majd később osztom meg veletek, és a 3. helyezést elért paleo sós tökös pitét.
Szebbnél-szebb, finomabbnál-finomabb piték kezdtek felsorakozni a versenyasztalon. Kedves kolléganőm-barátnőm is nevezett egy finomságos tőzegáfonyás habsipkás pitével. Ezt volt szerencsém megkóstolni (amíg el nem kapkodta a nagyközönség) és meg kell mondjam : isteni finom volt, úgyhogy ezúton is gratulálok, és kérlek Verám, cseréljünk receptet, had tudjam én is a titkod :)
Nos nem sztorizok többet, itt tudtok még többet olvasni a versenyről : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.651082524976454.1073741830.632231116861595&type=1
A versenyhez sorakozva, a lányom szerencseszámával :)
Hozzávalók: (a pite tésztájához)
- 500gramm zabpehelyliszt
- 1 csomag sütőpor
- 160 gramm margarin (ebben az esetben Rama)
- 2tk só
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 4 ek tejföl
- 1db tojás
Elkészítése:
A hozzávalókból egynemű tésztát gyúrunk, beletesszük a formánkba, és megfigurázzuk a szélét (a piténél, ez egy fontos lépés, hiszen ez adja a dekoráció nagy részét.)
Hozzávalók: (a töltelékhez)
- 2 bögre (1cup=2,5 dl) tökpüré
- 3ek főzőtejszín
- 2ek kukorica keményítő
- 2db tojás
- 2ek reszelt parmezán sajt
- 50gramm vaj
- 2-3db babérlevél
- 1db kis fej vöröshagyma (vagy 1ek vöröshagyma krém)
- 1 tk zsálya
- 1tk koriander
- 200gramm pirított baconszalonna (mikróban papírlap között 3-5perc alatt ropogósra pirítva)
Elkészítése:
A tökpüréhez hozzátesszük a tojást, parmezán sajtot, bacont, keményítőt és ........
A vajat megolvasztjuk, (fontos a sorrend!) bele a babérlevelet, a hagymát üvegesre pirítjuk, majd pár perccel később a friss vagy szárított morzsolt zsályát és koriandert. Pár perc alatt (ez nálam kb. takarékon 5 perc) összepirítjuk a fűszereket.
Micsoda illat lett a konyhámban :))
Fontos: a babérleveleket kivesszük belőle!!! - mielőtt hozzátesszük a tökpürénkhez.
Összekeverjük, és mehet az előkészített tésztára. A sütőt előmelegítjük 180-200C-ra (ez nálam 4-es gáz fokozat) kb: 45-50 percig. Tűpróba szükséges !
Díszítéshez:
- pirított tökmag
- pirított bacon (tartsunk vissza az adott mennyiségből néhány darabot a díszítéshez)
- 100gramm Parmezán sajt (amiből olvadás, hűtés után levélmintát szúrtam ki )
- 1cs póréhagyma csira
Miután megsült, nincs más dolgunk, mint szépen kidekorálni és tőrésmentesen a versenyre szállítani!
Ui: Köszönöm az én"Big Chef" barátomnak a bátorítást és a nagyszerű ötletet, amivel hozzásegített ehhez a szép eredményhez !
Szólj hozzá!
Címkék: Paleo sós pie paleo pite Tökös pite
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.