2014.04.26. 17:16
Ötlapos szalalkális süti
Ezt a kitűnő receptet a kedvenc Jolika nagynénémtől kaptam, aki mind a mai napig fantasztikusan finomakat süt-főz, lakodalmakba és rangos eseményekre hívják sütni. Igen, nagyon büszke vagyok rá, sok-sok receptet kaptam tőle, amiből ma el is készítek egyet.
Hozzávalók: a lapokhoz
600 gramm liszt
300 gramm porcukor
150 gramm vaj
1 db tojás
1 csomag szalalkáli
1/5 dl tej, hogy nyújtható tésztát kapjunk
Elkészítése: a lapoknak
A lisztet, szalalkálit, és a porcukrot keverőtálba tesszük, hozzámorzsoljuk a vajat. Majd hozzáadjuk a tojást és a tejet is. Fokozatosan, ütemesen egynemű tésztává gyúrjuk.
Ne sajnáljuk a lisztet alóla, mert hajlamos a ragadásra :)
Öt egyforma cipóra osztjuk.
Nyújtsuk kb: 3-4mm-re, és kb: 25X30cm-re. Használjunk sütőpapírt (így kissé megkíméljük magunkat ).
Előmelegített sütőbe 180-200C-on kb: 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nem baj, ha nem tökéletesen egyformák, úgyis később körbevágjuk.
Így járunk el mind az öt lappal. Teljesen kihűtjük, amíg megkeményednek.
Hozzávalók: a krémhez
8 dl tej
7 ek liszt =210 gramm
7 ek cukor = 175 gramm
2 ek kakaó = 30 gramm
1 tk vanília aroma
250 gramm margarin (ebben jelenleg Rama)
Elkészítése: a krémnek
Egy edénybe rakjuk a lisztet, kakaót, a vanília aromát, és fokozatosan a tejet, és addig főzzük, amíg az egész besűrűsödik.
Kihűtjük, és 1 db egész kocka ráma margarint keverünk hozzá.
Miután jól kikevertük, a krémet 4 egyenlő részre osztjuk, és megkenjük vele egyenként a lapokat.
Ezek után a legnehezebb rész következik:(kivárni a pihentetést!!!!) A megtöltött lapokat befedjük folpackal légmentesre, és minimum 3 órán át pihentetjük, vagy ha kibírjuk, akkor egy egész éjszakán át!
No, ez nálunk még sosem sikerült :))
Miután megpuhult, körbe levágtam a széleit, és felszeleteltem.(mellesleg megjegyzem, a szélei sem vesztek kárba )
Továbbra is lefedem a maradékot, vagyis mindig csak annyit szeletelek, amennyit elfogyasztunk.
A krémet időnként más sütikben is felhasználom, mert ez egy igazán kitűnő főzött kakaókrém!
Ui: Gyorsabban elfogyott mint gondolnátok :))
Szólj hozzá!
Címkék: szalakáli szalagárés főzöttkrém ötlapos
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.