2014.05.10. 16:49
Rebarbarás-epres Tarte
Kedves idős barátunktól kaptuk ezt a kitűnő Francia receptet. Ő még, a "békeidőkben" dolgozott a Francia diplomatáknál. Napokig lehetne a jobbnál-jobb történeteket hallgatni tőle, de a sütijei is magukért beszélnek.
A legviccesebb talán az volt, mikor berágott a gazda macskáira, mivel örökké a lába alatt voltak (szám szerint öt volt belőlük. Ebből egy volt a kedvence, akit tejben-mézben édesgetett ) a többihez, folyamatosan odavágta a sofőr sapkáját mint egy frízbit, így riogatva őket.( persze nem látta senki) Igen ám, de egy reggelen főnöke korán indult, és ő kellő lendülettel és tisztelettel lekapta a sapkáját, hogy üdvözölje. Az összes macska aki a közelében volt, a szélrózsa minden irányában menekülve futott, kivéve, az az egy kedvenc, aki most is folyamatosan a lába körül tekergett.
-István, magától félnek a macskáim !?
- Á... dehogy is nagyságos Monsieur, hát látja, hogy itt kedveskedik ez a drága, nyúlt a lábához tekergő macskáért. :)
Nos, ez a storry mindig előjön mikor Pista bácsiról beszélünk, az Isten áldja Őt még legalább 120 évig, hogy minél tovább velünk lehessen, és még süthessen nekünk a sok-sok finom Francia desszertjeiből.
Hozzávalók: a tésztához
250 gramm liszt
125 gramm vaj
1 csipet só
3 ek porcukor
2-3 ek víz
Elkészítése: a tésztának
A lisztet, vajat, porcukrot, sót összemorzsoljuk és hozzáadjuk a 3 evőkanál vizet. Összegyúrjuk, egynemű cipóvá kinyújtjuk, majd a formába tesszük és villával megszurkáljuk.
Ezzel meg is vagyunk, jöhet a töltelék elkészítése.
Hozzávalók: a töltelékhez
500 gramm eper tisztítva, aprítva
300 gramm rebarbara tisztítva, aprítva
Hozzávalók: az öntethez
4db tojás
150 gramm porcukor
1 csomag vaníliacukor vagy (1 teáskanál vanília aroma)
250ml tejszín
Elkészítése:
A gyümölcsöket megmosni és felaprítani, az előkészített formába tenni (lehet alászórni egy-két kanál kristálycukrot ) ezt én nem tettem, mert enélkül is tökéletes.
A tojást, porcukrot, vaníliacukrot és a tejszínt habosra verjük, és az egész keveréket egyszerűen ráöntjük az előkészített gyümölcsös tésztára.
130-140C-on, az( én gázsütőmön 2-es fokozat.) Nagyon alacsony hőmérsékleten, 70-75 percig sütjük.
és íme :))))))))
Várjuk meg míg teljesen kihűl, könnyebb úgy szeletelni.
Díszíthetjük tejszínhabbal, friss eperrel, eper öntettel.
Bon appétit !
PS. Drága Pista bácsi, köszönöm ezt a kitűnő, finom receptet !
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.